RundveeAchtergrond

Delaval melkt met vijf robotarmen

Vlak voor de introductie op de Eurotier in Hannover laat Delaval de nodige details los over de AMR robotcarrousel. Het belangrijkst; hij melkt met vijf robotarmen.

Wat bij de eerste tekeningen nog onduidelijk bleef, is nu zeker: Delaval gaat in de carrousel koeien melken met meerdere robotarmen. Vijf om precies te zijn. Bij binnenkomst worden de koeien al herkend. Daardoor weten de eerste vier robotarmen de speencoördinaten. De eerste twee robotarmen behandelen de spenen voor zoals het VMS-systeem doet met een voorbehandelbeker. Daarna volgen twee aansluitarmen. Nieuw is dat deze armen niet één beker maar twee melkbekers tegelijk kunnen vasthouden. Op het einde van de ronde staat een sprayrobot die de spenen met een 3D-camera herkent.

Tot 800 koeien per dag

Delavals AMR zou een capaciteit hebben van 90 koeien per uur. Daarmee kan hij volgens Delaval 540 koeien driemaal daags melken of zo’n 800 koeien tweemaal daags. Wie een kleiner bedrijf heeft, kan ook beginnen met één arm voor het voorbehandelen en één voor het aansluiten. Of de robotarmen in een bestaande carrousel te plaatsen zijn, is per carrousel verschillend.

Bekijk de foto’s »

Beheer
WP Admin