AlgemeenAchtergrond

Deflectoren op maiszaaiers verplicht

Er gaan in 2010 nieuwe eisen gelden bij het zaaien van mais, meldt het CTGB.

Aanleiding is de bijensterfte. Pneumatische (onderdruk/vacuüm) zaaimachines moeten per 1 januari 2010 zijn voorzien van zogeheten deflectoren. Deze deflectoren buigen de luchtstroom af naar de grond en reduceren zodoende de drift met meer dan 85 procent.

Tot nog toe blaast de pneumaat de lucht die vrijkomt voor het creëren van het vacuüm voor zaaien omhoog of opzij. Stof met insecticide in die lucht kan daardoor naast het maïsveld op bloeiende planten terecht komen. In 2008 leidde de combinatie van slecht gecoat maïszaad, ongunstig weer en zaaien met pneumaten in het buitenland tot hoge bijensterfte.

Naast het verplicht stellen van het monteren van een deflector wordt zaaien bij sterke wind verboden, mag behandled zaad maximaal 0,75 gram stof per 100.000 zaden bevatten en mag bij het vullen het eventueel aanwezige stof onderin de zaaizaadzak niet overgebracht worden in de zaaimachine.

De maatregelen gelden in eerste instantie alleen voor met de insecticiden thiamethoxam, clothianidin, fipronil, imidacloprid en/of methiocarb behandeld maïszaad, maar worden in de toekomst mogelijk uitgebreid naar andere teelten.

Beheer
WP Admin