VarkensNieuws

Deense varkensfokkerij streeft naar toppositie

Kopenhagen – ”Over vijf jaar gaan we met Topigs de strijd aan om plaats twee op de mondiale ranglijst van varkensfokkerijorganisaties”, zegt Nicolaj Nørgaard, directeur van Danish Pig Research Centre. Deze organisatie is eigenaar van de DanAvl-genetica, voorheen Danbred.

Omgerekend naar vermeerderingszeugen heeft DanAvl dit jaar wereldwijd 2,6 miljoen dieren (Landras x Yorkshire) verkocht. Dit betreft verkoop vanaf binnenlandse en buitenlandse fokbedrijven en eigen aanfok op bedrijven, alles bij elkaar. Om de ambities waar te maken moet binnen vijf het gebruik van DanAvl-genetica zijn verdubbeld.

Nørgaard vindt de ambitie realistisch. Als voorbeeld haalt hij Nederland aan. In Nederland is het gebruik van DanAvl-zeugen in enkele jaren gestegen van 5 procent naar 20 procent nu.

Azië en vooral China zijn de meest veelbelovende markten voor DanAvl, verklaart Nørgaard. Daar zit de helft van de mondiale varkenspopulatie. Deze markt is tegelijk ook nieuw voor de Denen en moeilijk te betreden, erkent de topman. Vooral de structuur in China is lastig met grote integraties die soms zelf fokprogramma’s opzetten. Er is tot dusver één DavAvl- fokbedrijf in China.

Dichte bij huis ziet Nørgaard ook grote groeikansen. Hij noemt als voorbeeld Spanje, Frankrijk, Duitsland, Polen, Rusland maar ook de Nederlandse markt. Rusland is de belangrijkste exportmarkt voor de Denen. Vanuit Denemarken exporteren ze jaarlijks 45.000 gelten naar Rusland.

Nørgaard verwacht dat de productie van Deense zeugen blijft groeien met een big per zeug per jaar. Volgens hem produceren de topbedrijven in 2020 veertig biggen per zeug per jaar. Om deze aantallen biggen groot te brengen wordt in Denemarken nagedacht aan een nieuw type kraamhok.

Lees het interview met Nicolaj Nørgaard in weekblad Boerderij van komende week.

Beheer
WP Admin