AlgemeenAchtergrond

Deeltjes wegdek in bloed door winterbanden

Winterbanden maken relatief veel deeltjes van het wegdek los die vervolgens in het bloed kunnen komen.

Dat blijkt uit laboratoriumtesten van VTI, het weg- en transportonderzoeksinstituut van de Zweedse staat.

De onderzoekers lieten dinsdag weten verrast te zijn door het relatief hoge aantal zogenoemde nanodeeltjes die winterbanden loswrikken en opwerpen. De minuscule stukjes asfalt kunnen vervolgens gezondheidsproblemen veroorzaken, al heeft het VTI niet bekeken welke.

Het effect is nog sterker bij banden met noppen. Veel Zweden kiezen juist daarvoor, omdat ze op bevroren grond meer grip geven dan gewone winterbanden.

Zweedse gemeenten zijn sinds deze herfst vrij om winterbanden met noppen te verbieden. Het bestuur van de hoofdstad Stockholm had al besloten de noppenbanden te verbannen. Ze zouden tot meer fijnstof en gezondheidsrisico’s leiden als er geen sneeuw ligt. Veel andere gemeenten staan alle winterbanden toe, omdat ze noppenbanden veiliger vinden.

De onderzoekers van het VTI benadrukken dat het nu om laboratoriumresultaten gaat en dat extra praktijktesten nodig zijn. In meer Europese landen, waaronder Duitsland, zijn winterbanden een deel van het jaar verplicht. Zomerbanden bieden minder houvast bij sneeuw en ijs.

Beheer
WP Admin