AlgemeenAchtergrond

‘Deel aardappeloogst vastklikken op termijnmarkt’

Aardappelcoöperatie Nedato introduceert een nieuwe poolvorm voor aardappelen.

Telers kunnen de prijs van een deel van de oogst vastklikken op de termijnmarkt. Nedato komt hiermee telers tegemoet die zich bij de verkoop van hun aardappelen meer willen richten op de dagprijs, zegt directeur Heero Gramsma. “Telers kunnen kiezen voor een middenprijssysteem met een garantieprijs, waarbij ze de gemiddelde prijs krijgen uitbetaald over het verkoopseizoen. Er zijn echter steeds meer telers die minder vaste prijsafspraken willen. Daarom introduceert Nedato voor de oogst van volgend jaar de garantieklikpool.”

Telers die meedoen aan de garantieklikpool krijgen over 30 ton aardappelen per hectare de prijs uitbetaald volgens het middenprijssysteem. Voor 10 ton per hectare kan een teler de prijs vastklikken op het termijnmarktcontract voor april. Er vindt daarna een afslag plaats, zegt Gramsma. “Op de termijnmarkt heb je kosten voor financiering, rente en handelskosten. Daarom wordt de prijs met 10 procent gekort als de prijs lager is dan 13 euro per 100 kilo. De afslag bedraagt 12 procent bij een prijs van 13 tot 23 euro. Daarboven is de afslag 15 procent.”

Omdat de prijs wordt vastgeklikt op de notering van een aprilcontract, volgt ook een verrekening voor de bewaarvergoeding. Gramsma: “Levert men eerder af dan april dan gaat er 10 cent per 100 kilo per week van de bewaarvergoeding af. Als men later levert, komt dat bij de bewaarvergoeding.”

Voor de transacties op de termijnmarkt werkt Nedato samen met het Dienstencentrum Agrarische markt (DCA) in Lelystad. Voor het vastklikken van de prijs moet de teler contact opnemen met DCA.