AkkerbouwAchtergrond

‘De voorsprong zijn we kwijt’

Op de zanddalgrond van Geert Draijer in Veendam (Gr.) staan de bieten er goed voor. De aardappelen zijn hun voorsprong kwijt, de granen ontwikkelen traag.

“We hadden een redelijk vroege start met de aardappelen, maar die voorsprong zijn we nu zeker kwijt. We lopen nu achter”, vertelt Geert Draijer. Momenteel is hij in de aardappelen bezig met kunstmeststrooien en onkruid bestrijden. Maar dat laatste gaat niet helemaal naar tevredenheid. “Door het droge, schrale weer zijn de spuitomstandigheden niet ideaal”, vindt hij. De ondergrond is vochtig genoeg, maar bovenop droogt het alweer snel uit. Aanaarden verwacht Draijer de eerste helft van juni te gaan doen. Ondanks koude nachten met nachtvorst hebben de aardappelen geen vorstschade opgelopen.

Bieten in 4-6-bladstadium

De bieten staan over het algemeen goed. Een enkele plant is weggevallen door vorstschade. De onkruidbestrijding is hierin goed gelukt. Draijer poot tot nu toe drie keer de bekende BoGT-combinatie. Tijdens de laatste bespuiting miezerde het wat. “Daarmee heb ik goed gegokt: door de vochtige omstandigheden is de bespuiting perfect gelukt. Maar had het meer geregend, dan was het hele effect weggeweest.”

Granen ontwikkelen traag

De zomergerst en de zomertarwe ontwikkelen traag. Tegen ziekten heeft Draijer hierin nog niet gespoten, tegen onkruiden heeft hij dat al wel gedaan. “Maar toen was het maar 13 graden, dat was kantje boord.”

Parijse wortelen nog niet boven

Elf dagen geleden zaaide Draijer zijn Parijse wortelen. “Die staan nog niet boven, dat was normaal gesproken al wel gebeurd.” Op de dag van het zaaien spoot hij een combinatie van Centium, Stomp en Linuron tegen onkruiden. Hij vindt het jammer dat Dosanex niet meer beschikbaar is. “Als er straks meer onkruid komt, ga ik verder met een hele lage dosering van Sencor en Linuron.”

Beheer
WP Admin