AkkerbouwAchtergrond

De prijzenhype

Veel zin en onzin wordt er over de huidige voedselprijzen geroepen.

Consumenten zouden kapitalen kwijt zijn voor een brood, supermarkten voeren nu oorlog met de klanten, en de boeren zijn de lachende derde. Zwaar overtrokken. Maar nuances bekken nu eenmaal niet zo lekker als een alarmerende kop ‘prijs voedsel stijgt fors’.

De ‘feiten’ in de krant zijn als volgt: de winkels moeten de stijgende wereldmarktprijzen doorberekenen in hun producten. Voeding wordt daardoor 10 procent duurder, aldus het CBS.

Wat betekent dit feitelijk voor de consument? Als ik kijk naar wat een consument uitgeeft aan voeding, dan zie ik een marginale verandering. In 1938 gaf een consument 32 % van zijn besteedbare inkomen uit aan voeding. Dat daalde via 22 % in 1980 tot 13,6 % in 2006. Het op voeding bespaarde geld gaat nu voornamelijk op aan kleding, reizen en duurzame goederen.

Als de prijzen nu met 25 procent stijgen, stijgt het aandeel van het besteedbare inkomen van 13,6 naar ruim 17 %. Sneu voor de minder bedeelden, maar nog altijd niet extreem ten opzichte van vroeger. We zitten dan op het niveau van 1995.

Koopkracht werkt stevig door

Neem je de koopkracht mee, dan wordt de ‘prijsstijging’ nog genuanceerder. Moest in 1960 voor een liter volle melk elf minuten gewerkt worden, in 2006 was dat nog maar 3 minuten, berekende het RWI in het Duitse Essen. Als de prijzen met 25 % stijgen, verandert dat in 3¾ minuut per liter melk. Terwijl de prijs van bijvoorbeeld een krant of een auto al 50 jaar alleen maar gestegen is.

Mijn conclusie is dat de mensen tot nu toe extreem weinig aan voeding hebben uitgegeven, dankzij het Europese landbouwbeleid. Maar de prijs die anderen daarvoor betaalden is hoog geweest. Veel landen hebben hun landbouw niet van de grond gekregen doordat het Westen de overschotten daar dumpte.

Als consumenten altijd wat minder hadden gezocht naar de prijsknallers en wat meer hadden willen betalen voor regionale of biologische producten, waren daar én hier meer mensen boer gebleven.

Beheer
WP Admin