AlgemeenNieuws

De Lange vindt Ciolos’ plannen ‘Stalinistisch’

Giessenburg – De voorstellen van EU-commissaris Ciolos voor vergroening van de bedrijfstoeslagen vindt Europarlementariër Esther de Lange stalinistische trekjes vertonen.

,,Lenin en Stalin hebben geprobeerd om de landbouw van bovenaf te sturen maar het heeft niet geholpen’’, zei De Lange (CDA) donderdagavond in Giessenburg waar LTO Noord en de regionale Rabobank gezamenlijk een druk bezocht seminar hielden over het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Terwijl zij op een scherm een wapperende rode Sovjet-vlag met hamer en sikkel projecteerde haalde De Lange fel uit naar de voorstellen van de Roemeen Ciolos om een deel van de toeslagen alleen te verlenen wanneer boeren 7% van hun akkers in natuurbraak leggen, drie gewassen in het bouwplan hebben en blijvend grasland niet omzetten in akkers. Boeren kun je niet lastig vallen met deze van boven opgelegde maatregelen, aldus De Lange, die de voorstellen ,,kinderachtig en beperkt’’ noemde.

Ze zei dat haar fractie in het Europees Parlement, de EVP, zich tegen deze voorstellen zal verzetten. Of daar een meerderheid voor is hangt volgens haar sterk aan van de liberale fractie, die nog twijfelt. De Lange verwacht dat het parlement in oktober a.s. tot een definitief oordeel komt.

De Sovjet-Russische dictator Josef Stalin liet in de jaren 30 van de vorige eeuw miljoenen zelfstandige boeren (koelakken) liquideren omdat zij zich verzetten tegen de hardhandige collectivisatie van de landbouw. Vladimir Lenin was partij-ideoloog en in 1917 stichter van de Sovjet-Unie.

Beheer
WP Admin