AkkerbouwOpinie

De duurste is de beste

Mechanische koeling voor fritesaardappelen rendeert gauw en begint een nieuwe norm te worden.

Wie nieuw bouwt om fritesaardappelen te bewaren, kiest het best voor een bewaarplaats met alles er op en er aan. Die kost qua inrichting weliswaar twee keer zoveel als een kale, maar de kans dat de luxe schuur per saldo meer oplevert dan de sobere is groot. De extra kosten van volledige onderkeldering, automatisering en computersturing worden meer dan goedgemaakt door meer en betere aardappelen.

Zeker in jaren dat niet de beste aardappelen onder moeilijke omstandigheden binnenkomen, is het voordeel van de modernste techniek groot. In extreme jaren kan de extra uitrusting van een bewaarplaats het verschil maken tussen wel en niet kunnen bewaren. Dan is de extra investering gauw terugverdiend.

Wat hierboven staat klopt, maar het is niet de enige waarheid. Mijn jongere neef Frank, slim en opgeleid als vervoerskundige, trouwde een West-Brabantse boerendochter en moest toen van schoonpapa op de aardappelen passen. Zijn instrumenten: een minstens veertig jaar oude schuur voor 1.500 ton, kanalen om de paar meter, niets geautomatiseerd, eenmalige goede instructie, zijn eigen pienterheid, een goede wekker en de durf om op het randje te gaan zitten van wat een veilige bewaartemperatuur is. Vijf jaar op rij hoorde de schuur tot de beste van Farm Frites en werd daarom steeds als één van de laatste leeggehaald.

Moraal: aardappelen bewaren is soms lastig, maar geen rocket science, hoe zeer de spullenleveranciers u dat soms willen laten geloven.

Even terug naar de duurste schuur, uitgevoerd met mechanische koeling. Juist die koeling geeft zekerheid aan het eind, soms ook aan het begin van het seizoen. De grote animo ervoor zorgt straks voor betere fritesaardappelen. Gemiddelden schuiven op. Er komt een nieuwe norm. Hoe meer telers ook bij de bewaring van fritesaardappelen kiezen voor mechanische koeling, hoe moeilijker het wordt op dit punt achter te blijven.

Leo Tholhuijsen, chef redactie

Beheer
WP Admin