Foto: Ronald Hissink BoerenlevenAchtergrond

‘De droogte is voor ons vermoedelijk erger dan corona’

Henk (54) en Alina (50) Udink en dochter Melanie (21) wonen in Markelo (Ov). Ze hebben een melkveebedrijf met 165 koeien en 69 hectare land. Ze werken beiden fulltime op de boerderij. Alina houdt zich daarnaast bezig met boerderij-educatie via Kiekeboeren.

Henk

Bij ons vallen de gevolgen van corona nog mee. De droogte is voor ons vermoedelijk erger. Toen de coronacrisis begon, zei ik: het kan bij ons wel 20 cent gaan uitmaken in de melkprijs. Als er een advies komt om melk te drinken, dan stijgt de prijs 10 cent, maar het kan ook 10 cent dalen. Ik zie corona als een auto waarmee je een aanrijding krijgt. Je komt er heel uit, en je denkt dat het meevalt, maar later bij de garage blijkt er toch meer schade dan je denkt.

Het werk op de boerderij gaat gewoon door. We hebben een stal opgeknapt. ’s Avonds komen hier melkers, omdat wij drie keer daags melken. Ze bleven gewoon komen tijdens de lockdown. Waren ze thuis gebleven of ziek geworden, dan hadden we drie keer daags moeten melken en dan was het wel zwaar geworden voor ons. Wij zitten elkaar door deze crisis niet meer op de lip dan voorheen. Alleen zijn er minder vertegenwoordigers op het erf.

Lees verder onder foto

Henk (54) en Alina (50) Udink wonen in Markelo (Ov) en hebben een melkveebedrijf met 165 koeien en 69 hectare land. - Foto: Ronald Hissink

Henk (54) en Alina (50) Udink wonen in Markelo (Ov) en hebben een melkveebedrijf met 165 koeien en 69 hectare land. – Foto: Ronald Hissink

Ik heb lang genoeg naar Alina gezocht, ik was 41 toen we elkaar leerden kennen. In het stappen kwam ik niemand tegen, dus ik keek op internet. Zij had interesse in een leven op de boerderij. Ik vond haar leuk, maar toen zei ze dat ze er nog niet klaar voor was en schreef zich acuut bij de website uit. Gelukkig had ik haar mailadres. We hebben elkaar eerst gemaild zonder elkaars foto te zien. Dat was goed, zo leerden we elkaars persoonlijkheid goed kennen. Toen we besloten samen te gaan wonen, hebben we een nieuw huis gezet. De boekhouder zei toen: zet ook maar een nieuwe stal. Het huis is een twee onder een kap geworden, in de andere helft woont mijn moeder. Alina’s dochter Melanie was toen acht, ze accepteerde mij gelijk. Het voelt eigen.

Met Alina kan ik een crisis zoals corona beter aan

Vroeger, toen ik nog alleen was, hakte het er bij mij erg in dat er BSE op mijn bedrijf was, en toen een neefje overleed ook. Met Alina kan ik een crisis zoals corona beter aan. Nu ik ouder word, ga ik ook anders tegen het leven aankijken. We bespreken alles. Alina is de communicatiefste van ons twee en kent nu meer mensen in Markelo dan ik. Wel denkt ze minder na over de financiële gevolgen van zo’n crisis dan ik. We zijn best op onszelf, wat een ander doet of denkt interesseert ons niet zo.


Alina

Vorig jaar zijn we het samenwerkingsverband van Kiekeboeren opgestart, als coördinator heb ik er veel tijd ingestoken. We hadden het net een beetje op gang toen de coronacrisis uitbrak. We maken het nu achter de schermen tiptop voor elkaar zodat we in september startklaar zijn voor de schoolexcursies.

Rustiger heb ik het door corona niet gekregen, er is hier altijd werk zat.

Ik ben van nature wat optimistischer dan Henk, die wat zwaarmoediger is

Henk en ik hebben wel zwaardere tijden gekend. Het was anders geweest als ik een baan had en nu opeens thuis kwam te zitten, maar we werken beiden toch al thuis. Het is hier niet anders dan anders. De coronacrisis lost zich wel op of er komen andere kansen. Het helpt niet om elkaar de put in te praten. Ik denk er wel over maar je hebt er toch geen invloed op. Ik ben van nature wat optimistischer dan Henk, die wat zwaarmoediger is. Ik denk soms juist weer ergens te kort over na en Henk weer wat langer, en dan heeft hij vaak toch gelijk.

We leerde elkaar kennen in 2007. Ik zei altijd: als er een man komt, moet het een boer worden. Waar het internet al niet goed voor is! We hebben veel overeenkomsten. Bij hem had ik het gevoel dat hij mijn maat was door dik en dun. Op Henk kan ik bouwen. Ik ben makkelijk in de omgang en praat ook makkelijk, Henk is beter in cijfers. Er is wel eens onenigheid, maar ruzie hebben we nooit. We zijn beide rechttoe, rechtaan.

Ik woonde in Drenthe, was gescheiden en had al een dochter, Melanie. Ik had een huis, werkte bij een zorgboerderij en had daarnaast thuis 400 vleesvarkens. In 2008 ging ik bij Henk wonen in Overijssel, een overgang van alleen wonen naar samenwonen met mijn schoonmoeder naast ons. Ik kan prima met haar door een deur, maar het was wel wennen. Wel was het makkelijk om altijd oppas te hebben. Mijn werk heb ik toen opgezegd, waar ik wel veel moeite mee had. Ik miste het om iets voor mezelf te hebben en ik miste mijn collega‘s. Inmiddels vind ik het wel prima. Ik werk volledig mee. Het enige dat ik niet doe is insemineren of de koeien voeren. We zijn samen fanatiek in het werk. Ik geniet van Kiekeboeren of het verzorgen van een lezing.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 36 van dinsdag 2 juni en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw

Beheer
WP Admin