AlgemeenAchtergrond

De beste brokkenmakers

Zijn graantelers in even goede handen bij Forfarmers als diens veehouders?

Akkerbouwers die vorig jaar hun graanoogst hebben verkocht via de pool van ForFarmers, zullen dit jaar niet zonder meer weer hun graan aan deze coöperatie verkopen. Want van alle belangrijke graanafnemers in Nederland betaalde ForFamers voor de oogst van 2010 veruit de laagste prijs. Dit blijkt uit het graanpoolprijsonderzoek dat Boerderij voor de zesde keer uitvoerde.
Voor tarwe betaalde ForFamers een bruto-poolprijs van €162,50 per ton. Dat is lager dan de beurs de gehele periode heeft gestaan en zo’n €50 per ton minder dan bijvoorbeeld concurrent CZAV uitkeerde voor maaltarwe. Per hectare komt dit voor een gemiddelde graanteler neer op een saldoverschil van meer dan €460!
Volgens ForFarmers is de opvallend lage uitbetaling te wijten aan zijn poolopzet. De in juli ingenomen 15.000 ton verwerkt het bedrijf in zijn voerfabrieken binnen enkele weken, terwijl de poolperiode tot en met eind december loopt. De poolprijs is hiermee simpel gezegd gekoppeld aan termijncontracten. ForFarmers koopt in het voorjaar grote hoeveelheden graan in voor voer. Die prijs geldt dan ook voor de pool. De termijnmarkt voorzag minder sterk stijgende prijzen, waardoor de inkoopprijs nog onder de werkelijke prijs zakte in die periode. Die marktbeweging zat de pool dus flink tegen.
Deze uitleg van ForFarmers is plausibel, maar het is de vraag of graantelers hier nog een boodschap aan hebben. Want ook in voorgaande edities van het graanpoolprijzenonderzoek was ForFarmers geen topper. Vooral de akkerbouwers krijgen de indruk dat zij bij ForFarmers moeten bloeden om het voer voor veehouders goedkoop te houden.
De coöperatie neemt dit signaal serieus en trekt de stekker uit haar graanpool. Ze neemt alleen nog op dagprijs graan af. De voerleverancier schept zo geen valse verwachtingen meer bij akkerbouwers. De beste brokkenmakers gaan helemaal voor de veehouders.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin