VarkensAchtergrond

‘Danbred gaat met 20 tot 30 procent groeien’

Hendrix Genetics-topman Antoon van den Berg verwacht dat het aantal Danbred-zeugen in Nederland met 20 tot 30 procent gaat groeien. Hendrix Genetics is actief in de varkensfokkerij met Hypor.

Vanwaar die omslag?
„Er is in Nederland onvrede over Topigs. Dat is duidelijk. In de vleesvarkens doet Topigs het minder goed dan zijn concurrenten. Dat zorgt ervoor dat de Nederlandse markt receptief is. Daar speelt de handel handig op in. De enige onzekerheid die ik heb betreft het gebruiksgemak van de Deense zeug. Zeker als de Deense genetica minder gemanaged wordt, is er een hoge mortaliteit. Daar zijn Nederlandse boeren gevoelig voor. Anderzijds is er veel vakmanschap op de bedrijven. Vandaar dat ik zeg dat er zeker ruimte is voor Danbred om te groeien in Nederland.”

Waarom lukt het u niet om marktaandeel te winnen?
„Hypor heeft het in het verleden niet goed gedaan in Nederland. Het imago van Hypor was niet goed, daar hebben we nog steeds last van. Daarnaast richten wij ons vooral op de integratiemarkten. In die markten moet je het fokdoel op het eindproduct leggen. Wij richten ons op een zo laag mogelijke kostprijs van het vlees, in combinatie met een zeug die makkelijk te managen is. Wij zijn daarom groter in andere landen en als ik kijk naar de winstgevendheid ben ik daar tevreden mee. In boerenmarkten als Noordwest-Europa ligt het fokdoel vooral op reproductiekenmerken en gek genoeg minder op de laagste kostprijs. Dat is echter een kwestie van tijd. Ook hier gaat de markt om.”

Waar stopt de genetische vooruitgang?
„De fokkerij-organisaties worden snel groter. Daardoor komt er meer geld vrij voor R&D. Ik zie langzamerhand een kopgroep ontstaan van vier varkensfokkers. Dat zijn PIC, Hypor, Topigs en Danbred. Daarbij zijn Topigs en Danbred vooral goed in de boerenmarkten en PIC en Hypor in de integratiemarkten. De komende 10-25 jaar zal de genetische vooruitgang in varkens sneller gaan dan bij andere dieren. Er is nog veel ruimte voor genetische vooruitgang. Bij slachtkuikens en kalkoenen lopen we tegen allerlei fysiologische grenzen aan. Dat is bij varkens nog niet gebeurd. Er is veel variatie, dus nog veel winst te halen. De vc kan naar de 2,2. We kunnen naar 35 tot 40 biggen op een termijn van 10 tot 15 jaar. We moeten wel oppassen voor meer mortaliteit. Dat is balanceren.”

Lees de rest van het interview met Antoon van de Berg deze week in Boerderij

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen