AlgemeenAchtergrond

Daling olieprijs lijkt gestuit, gasprijs stabiel

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159) liter is onder de 110 dollar (77 euro) gedoken. De prijs is nu drie weken op rij gedaald. De scherpe daling lijkt echter gestopt.

Beleggers hebben de laatste handelsdagen wat meer vertrouwen in markten. De Japanse economie is het afgelopen kwartaal 1,3 procent gekrompen en dat is ruim 1 procent minder hard dan analisten verwachtten. Japan geldt als derde grootste economie ter wereld.

De gasprijs voor levering in 2012 beweegt op de termijnmarkt rond de 26,2 cent per kuub. Het verschil met levering een jaar later is opgelopen tot ruim 1 cent. De gasmarkt is vooral een regionale markt, en minder afhankelijk van macro-economische ontwikkelingen op de wereldmarkt. Gezien de marktfundamenten zien de energiemarktkenners van NIFE Energieadvies ruimte voor een daling van de gasprijs in de komende weken, gevolgd door een daling van de stroomprijzen. In dit scenario maken WKK-bezitters tijdelijk een wat betere marge.

Tegelijk merkt het bureau uit De Lier op dat de markt zeer onzeker is. Bureau AgroEnergy stelt dat de prijs in historisch perspectief al behoorlijk laag ligt en dat een (gematigde) daling pas in het vierde kwartaal zichtbaar zal zijn. Het weer geef weinig richting. Het wordt volgens de KNMI deze week relatief warm met temperaturen tusen de 21 en 25 graden, maar weinig zonnig.

Beheer
WP Admin