AlgemeenAchtergrond

CZAV zoekt samenwerking en groei buiten de regio

CZAV wil buiten de regio meer samenwerkingsverbanden met lokaal georiënteerde coöperaties aangaan.

Dat zegt algemeen directeur Antoon van Vugt op de CZAV Jongerendag. Binnen de regio zoekt de 3.000 leden tellende coöperatie wel naar overnamepartners, met name in het particuliere segment, zoals in de mesthandel.

Sinds 2002 nam CZAV deelnemingen in een drietal regionaal opererende coöperaties, die zich net als CZAV toeleggen op aan- en verkoop, en niet de productie. Het betreft een deelneming van 70 procent in het Belgische Luc Pauwels en belangen van respectievelijk 25 en 20 procent in Saweco en CAV Agrotheek (Noord-Holland) en Lansy (Limburg). Het hielp, samen met stijgende prijzen voor granen en kunstmest, de omzet stijgen van 200 miljoen euro naar 300 miljoen euro.

Ambities om buiten de regio ook te groeien, in navolging van bijvoorbeeld voercoöperaties Cehave Landbouwbelang en Agrifirm, ziet Van Vugt niet zitten. “We zijn gericht op de regio en produceren zelf niet. De belangen zijn dus anders. Onze filosofie is heel dicht bij de boer of tuinder te blijven, in deze regio. Daar zijn we goed in, en vanuit die gedachte blijven we opereren.”

Geld voor overnames moet komen uit bestaande financiële posities in onder meer retailketen Agrimarkt en Nedato. “Het geld dat we verdienen gaat direct terug naar de leden. Met financiële posities elders verdienen we het geld voor groei en geld voor een algemene reserve. Die reserve kunnen we in de toekomst aanwenden om boeren wat terug te geven.”

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vind je in Boerderij Marktprijzen:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all
Beheer
WP Admin