AlgemeenAchtergrond

CZ Rouveen

De Coöperatieve Zuivelkfabriek Rouveen verwerkt jaarlijks zo’n 126 miljoen kilo (deels biologische) melk van ruim bijna 300 leden/melkveehouders tot kaas en kaasspecialiteiten. Het gaat om koe-, geiten- en schapenmelk. Het bedrijf met een ruim honderd jaar lange geschiedenis wil onderscheidend zijn, in beleid en in product. Op een tweede locatie zetelt dochterbedrijf Bastiaansen Bio Kaas, de belangrijkste aanbieder in Nederland en Duitsland van biologische kaas.

Rouveen kaas had een lastig 2009 achter de rug, net als vrijwel alle zuivelbedrijven. Toch was het ook vorig jaar de beste uitbetaler van melkgeld. Vooral in de biokaas, waas zo’n 20 procent van de productie in gaat, zat het bedrijf onderdruk. Het probeert echter de grootste te blijven op dit gebied. Onderdeel Bastiaansen Kaas lijkt een wat moeilijk bestaan te leiden.

Het jaar 2010 zag de start van grote verbouwingsactiviteiten. Er wordt fors geïnvesteerd in een nieuwe rijpings- en verpakkingsruimte. Nog een mooie opsteker voor het bedrijf was dat het een contract met zuivelgigant FrieslandCampina afsloot om voor dit bedrijf voortaan de speciaalkazen te maken.

De zuivelonderneming is ook gaan samenwerken met proefbedrijf Aver Heino, onderdeel van de Animal Sciences Group (ASG). De twee willen zich inzetten voor innovaties in de biologische zuivelketen. CZ Rouveen richtte daartoe een innovatiefonds op, en in samenwerking met de ASG wordt gewerkt aan een innovatieplatform.

Financieel

De netto omzet van CZ Rouveen, inclusief Bastiaansen Bio Kaas, daalde van 75 miljoen euro in 2008 naar 69 miljoen in 2009. Het resultaat steeg van 1,7 naar 6,4 miljoen euro.

Adres

CZ Rouveen
Oude Rijksweg 395
7954 GH Rouveen

Website

CZ Rouveen

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Beheer
WP Admin