AlgemeenAchtergrond

Crisis en overproductie drukken op veilingen België

De Belgische veilingen hebben in 2009 681 miljoen euro omgezet, 14 procent minder dan een jaar eerder en het gaat om het laagste niveau sinds crisisjaar 2004.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT). De economische crisis en overproductie speelden een belangrijke rol in de krimp.

Fruitveilingen Veiling Borgloon en Belgische Fruitveiling zagen hun omzet dalen met bijna een derde. De omzet van Veiling Haspengouw en Profruco zagen respectievelijk dalingen van 24 en 16 procent. De klappen vielen in het hardfruit: de omzet van Veiling Hoogstraten, gespecialiseerd in zachtfruit, bleef stabiel.

De gemiddelde prijs voor appels ging in België met een nauwelijks eerder vertoonde 38 procent naar beneden tot 0,284 cent per kilo. De gemiddelde perenprijs daalde in 2009 met 21 procent tot 0.592 cent per kilo. Aan het begin van het seizoen speelde de recordoogst van 2008 de sector parten.

De Mechelse Veilingen zagen als grootste groenteveiling de omzet dalen met 16 procent tot 172 miljoen euro. De omzet van veilingen REO Veiling en Veiling Brava bleven gelijk op respectievelijk 140 en 57 miljoen euro. Het jaar verliep volgens VBT catastrofaal voor de tomatenteelt. De prijs voor losse tomaten zakte 20 procent. Voor tros is 28 procent minder betaald. Gemiddeld kostten tomaten 0,594 euro per kilo.

De prijs van komkommers zakte licht, terwijl de prijs van paprika van € 1,318 naar 83,7 cent ging. Het glastuinbouwseizoen begon sterk doordat koud weer in Europa het aanbod beperkt hield. De Belgen leden echter onder meer onder forse areaaluitbreiding in Nederland.

Beheer
WP Admin