AlgemeenAchtergrond

Cramer zet deur op kier voor klimaatonderzoek

Milieuminister Jacqueline Cramer sluit niet meer uit dat er een Nederlands onderzoek komt naar ‘Climategate’ ofwel de ophef over mogelijke manipulatie van klimaatcijfers door sommige wetenschappers.

Dat bleek gisteren tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Eerder noemde Cramer een eventueel onderzoek nog ‘zinloos’.

De PvdA-bewindsvrouw stelt klimaatsceptici serieus te nemen en is voor onafhankelijk onderzoek. Ze wijst erop dat momenteel internationaal onderzoek wordt gedaan, waarvan de resultaten dit voorjaar worden verwacht. De minister wil de uitkomst naar de Kamer sturen. “Als u dan niet tevreden bent, dan kunnen we kijken wat we op grond daarvan verder in Nederland moeten doen”, aldus Cramer. Zij noemde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) als instanties die het onderzoek dan zouden kunnen doen.

De ophef rondom de klimaatgegevens ontstond eind vorig jaar, toen e-mails van duizenden wetenschappers werden onderschept in een computerhack. Hieruit zou blijken dat er wordt geknoeid met cijfers waardoor de opwarming van de aarde wordt overdreven.

Beheer
WP Admin