AlgemeenAchtergrond

Cramer laat klimaatrapport nader bekijken

Milieuminister Jacqueline Cramer heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gevraagd om regionale hoofdstukken van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, door te lopen om te zien of er fouten in staan.

Ze doet dat naar aanleiding van ontdekte fouten in het jongste rapport van het IPCC. Cramer zei dat donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. “We moeten onze eigen check doen”, aldus de minister. Eerder in het debat had de PvdA hierom gevraagd.

Onlangs bleek dat het IPCC in een rapport stelde dat de gletsjers in de Himalaya waarschijnlijk in het jaar 2035 verdwenen zijn, terwijl 2350 het juiste jaartal is. De minister heeft in een brief de IPCC om opheldering gevraagd. Ook verzoekt de minister het panel in de brief om een speciale onderzoeksafdeling van de Verenigde Naties onderzoek te laten doen naar de kwestie.

Oppositiepartij VVD vindt zelfs dat nationaal beleid dat gebaseerd is op onderzoek van het IPCC opnieuw moet worden bekeken. Definitieve beslissingen over investeringen moeten volgens de partij worden opgeschort totdat meer duidelijk is over hoe het IPCC is georganiseerd. “Hoe groot zijn de bedragen die wij moeten uitgeven bijvoorbeeld aan dijken. Moeten dat 100 miljard, 80 miljard of 50 miljard euro zijn?”, vroeg Kamerlid Helma Népperus zich af.

Beheer
WP Admin