AlgemeenAchtergrond

COV wil in gesprek met IKB-organisaties

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil op korte termijn in overleg met de beheerorganisaties van de IKB-systemen IKB varken en IKB NV over de problematiek rond vleesvarkens die in Denemarken zijn geboren en bij Nederlandse mesters zijn gemest.

Dat meldt COV-secretaris Richard van der Kruijk. De COV maakte dinsdag bekend dat zij van mening is dat de Deense kwaliteitssystemen niet zonder bekrachtiging van de Nederlandse Raad van accreditatie gelijkwaardig verklaard kunnen worden. De Raad van deskundigen van IKB NV maakte onlangs bekend dat zij vleesvarkens geboren in Denemarken en in Nederland gemest IKB waardig verklaart.

Slachterijen en vleesbedrijven die exporteren naar derde landen zullen sowieso dergelijke dieren apart moeten houden, omdat de derde landen de eis stellen dat het vlees afkomstig moet zijn van dieren die in Nederland geboren zijn en hier ook zijn gemest. Het gaat om landen als Japan, Zuid Korea, de VS, Rusland en straks China. Vion slacht de in Denemarken geboren vleesvarkens in Druten en houdt de dieren apart.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin