AlgemeenAchtergrond

Coupeerverbod moet snel van tafel

Het coupeerverbod voor schapen moet van tafel. De relatief kleine ingreep weegt volgens Herman Verheul, voorziiter, en Maaike Oostrom, secretaresse van de Schapenvakbond, niet op tegen de ellende die vliegenmaden die in de staart en de vacht gaan zitten veroorzaken.

De Schapenvakbond (SVB) overweegt een rechtszaak. Het coupeerverbod voor schapen moet worden opgeheven. De Schapenvakbond (SVB) gaat proberen dit via een rechtszaak tegen het ministerie van landbouw af te dwingen.

Begin dit jaar is het coupeerverbod ingegaan. Het ministerie heeft voor drie Engelse schapenrassen (Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest) een uitzondering gemaakt. Maar het couperen van alle schapen is noodzaak. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Van Hall-instituut .

Wat is eigenlijk couperen? Bij ooilammeren wordt zo snel mogelijk na de geboorte een elastisch ringetje om het onderste deel van de staart (pluim) geschoven. Hierdoor valt na ongeveer een week de pluim eraf. Deze methode is voor het lam vrijwel pijnloos omdat het staartje na de geboorte nog heel week is.

Ieder zomerseizoen sterven duizenden ooilammeren aan Myasis. Het ongerief van het couperen staat niet in verhouding tot het leed van Myasis, omdat couperen via een zeer milde methode wordt uitgevoerd. Couperen is ook nodig als een ooi als fokschaap wordt ingezet. Bij het aflammeren wordt de pluimstaart smerig door bloedresten, slijm en nageboorte. En dat is een delicatesse voor de blauwe vleesvlieg, die hier graag haar eitjes legt. De maden van deze vlieg veroorzaken de ziekte Myasis. Het lam wordt door de maden opgevreten en overlijdt op zeer pijnlijke en gruwelijke wijze.

De Gezondheidsdienst voor Dieren is voor het coupeerverbod, omdat het management professionele schapenhouder onvoldoende is. Dit is echter een belediging voor vakmensen. Dit management werkt alleen voor kleinschalige schapenhouders. Iedere tien dagen staarten scheren en wassen is onuitvoerbaar voor grootschalige bedrijven met honderden of zelfs duizenden dieren.

Chemische middelen als alternatief wijzen wij af. De middelen zijn te kort op de markt om de bijwerkingen te kennen, bovendien zijn de residuen schadelijk voor het milieu. Ook deze middelen moeten iedere tien dagen worden toegediend. Behalve dat dat voor grote bedrijven onuitvoerbaar is, levert het de schapen ook veel stress op omdat ze zeer vaak behandeld moeten worden in een seizoen.
Voor de veterinaire- en farmaceutische industrie zijn de chemische middelen een gat in markt. De vakbladen staan bol van de advertenties met chemische middelen tegen Myasis.

Een ander punt is dat LTO zich achter het coupeerverbod heeft geschaard, zonder overleg met de achterban. Volgens een woordvoerder wil de samenleving en de politiek het couperen niet meer. Maar de samenleving is in deze echter geen partij. Het gaat hier alleen om de professionele schapenhouder.

De SVB, die overigens nog wel donateurs kan gebruiken, heeft inmiddels een bodemprocedure opgestart. Omdat het coupeerverbod nu wacht op een gerechtelijke uitspraak, kan de AID op dit moment niet meer bekeuren (eventueel wel rapporteren) voor het couperen van schapen. Wij hopen dat de rechter uiteindelijk in ons voordeel beslist.