AlgemeenNieuws

Copa-Cogeca wil meer steun voor tuinders

Brussel – De Europese Commissie moet tuinders in de Europese Unie voor 100 procent compenseren voor de schade die ze hebben geleden door de Ehec-crisis. Dat schrijft de Europese organisatie voor coöperaties en boeren, Copa-Cogeca.

De organisatie stelt dat het vertrouwen in de tuinbouw is aangetast en nog maandenlang prijzen zal blijven beïnvloeden.

De Europese Commissie besloot deze week het reddingspakket voor tuinders in de EU met 17 miljoen euro uit te breiden tot in totaal 227 miljoen euro. Secretaris-generaal van Copa-Cogeca Pekka Pesonen stelt dat de verliezen die de sector in de EU op het hoogtepunt van de crisis heeft geleden 400 miljoen euro per week bedroegen.

De Fin stelt dat prijzen voor groente gemiddeld 20 tot 30 procent onder het niveau ligt dat in de laatste twee tot drie jaar werd genoteerd. In sommige gevallen, zoals bij komkommers, tomaten, perziken en nectarines is de prijsval nog dieper. Voor tomaten wordt in Nederland tot 70 procent minder betaald dan in de laatste jaren gebruikelijk was.

Copa-Cogeca is blij dat de Europese Commissie heeft voorgesteld het gecoördineerd van de markt halen van perziken en nectarines langer te ondersteunen. Copa-Cogeca wil echter dat de tuinders ook een interventieprijs krijgen van 30 euro per 100 kilo.