AlgemeenNieuws

’Coöperaties essentieel bij aanpak honger’

Venlo – Het vormen van coöperaties door kleine boeren is essentieel bij het oplossen van honger in de wereld.

Dat zei Joseph Nyagah, minister van coöperatieve ontwikkeling in Kenia, tijdens de FoodFirst-bijeenkomst op de Floriade. Volgens Nyagah kan een economie gebaseerd op commercieel opererende coöperaties een derde weg aanwijzen, tussen het communisme en ”Wall Street”-kapitalisme.

Nyagah zei dat de problemen van de landbouw in Afrika op niemand kunnen worden afgeschoven, maar benadrukte dat Westerse ondernemingen ”bijvoorbeeld mijn moeder willen afschepen met 20 cent voor een kilo koffie.”

Eerder tijdens de bijeenkomst beargumenteerde directeur coöperatiezaken van de Rabobank Vincent Lokin dat de oplossing van het wereldvoedselprobleem vooral gezocht moet worden bij kleine bedrijven. Volgens Lokin is 97 procent van de boerenbedrijven wereldwijd kleiner dan 10 hectare. ”Kleinschalig werkende boeren bewerken 80 procent van het land in Afrikaanse en Aziatische landen en vormen de ruggengraat van het platteland.” De coöperatie kan hen op verschillende manieren helpen, aldus Lokin. ”Ze leveren zelfstandig te lage volumes voor de retail, hebben moeite met kwaliteitscontrole, relatief hoge transactiekosten en slechts beperkt toegang tot educatie en krediet. Het organiseren van deze boeren is de sleutel.”

Waar in het Westen coöperaties vooral bedreigd worden door toenemend af te wijken van de oorspronkelijke principes, vooral omdat ze groter worden, is volgens Nyagah in Afrika vooral vertrouwen een probleem.

Volgens Nyagah is zo’n 3 procent van de bedrijvigheid in Kenia coöperatief georganiseerd. Zijn ministerie moet dit percentage vergroten. Coöperaties, mits professioneel, zijn ook voor donoren voordelig. ”Je kunt sneller meer mensen bereiken.”

Beheer
WP Admin