AkkerbouwAchtergrond

Contract is contract

Contractbreuk plegen en vervolgens de boete aanvechten is verwerpelijk gedrag.

Het lijkt wel de omgekeerde wereld, het vonnis van de Groningse rechtbank. Zeven zetmeelaardappeltelers besloten in 2008 geen aardappelen aan Avebe te leveren, ondanks dat ze een leveringscontract met het concern hadden afgesloten. Ze leverden niet een gedeelte, nee, ze leverden hun gehele oogst niet. Waarschijnlijk konden de telers hun zetmeelaardappelen tegen een hogere prijs aan de vlokkenindustrie verkopen.
In jaren met hoge aardappelprijzen is de fritesindustrie zuinig met fritesaardappelen. Ook van partijen met een vlekje, die anders in de vlokken zouden verdwijnen, maakt ze dan frites. Door ook van kwalitatief minder goede aardappelen frites te bakken, hoeft de industrie minder dure, vrije fritesaardappelen bij te kopen.
Echter, omdat ook mindere aardappelen in de frites belanden, dreigt de vlokkenlijn op te drogen. In zulke jaren trekt de fritesindustrie dus aan (goedkope) zetmeelaardappelen om de vlokkenlijnen aan de gang te houden. Ze bieden dan een paar cent meer voor de zetmeelaardappelen dan Avebe.
Dat Avebe-telers hun zetmeelaardappelen voor een hogere prijs verkopen aan een andere partij is weliswaar te begrijpen, want geld is geld, maar het is wel verwerpelijk. Avebe is een coöperatie, van en voor de leden. De betreffende telers hebben vooraf met Avebe een contract afgesloten over levering. Wilden ze meer beuren, dan hadden ze hun aardappelen vrij moeten telen. Ze zetten echter een handtekening onder een contract dat hen verplichtte tot levering, met als recht een vaste prijs voor de aardappelen.
Dat Avebe de betreffende telers beboet, is terecht. Contract is contract. Het is daarom extra zuur dat de rechtbank de telers, die een rechtzaak tegen de boetes hadden aangespannen, in het gelijk heeft gesteld vanwege een procedurele fout bij Avebe. Daarmee wordt egoïstisch gedrag van de telers beloond. Hopelijk wordt Avebe in hoger beroep alsnog in het gelijk gesteld.

Beheer
WP Admin