AlgemeenOpinie

Concurrenten trekken samen op

De opkomst bij de boerendemonstratie in Brussel van maandag was boven verwachting hoog. Schattingen op het eind van de middag komen op 8.000 deelnemers uit alle Europese landen. Op dat moment was er weliswaar hier en daar een kleine confrontatie met de massaal aanwezige oproerpolitie, ook uit Nederland, maar van echte ernstige ongeregeldheden was gelukkig geen sprake. Een indrukwekkende betoging.

De Europese Commissie komt met een steunpakket van een €0,5 miljard, vooral voor de melkveehouderij. Opvallend genoeg maakt verruiming van interventie voor zowel zuivel als varkensvlees daar deel van uit. Interventie is ingrijpen in de markt. De vrije markt is tegenwoordig een heilig huisje in de markt. Het laatste woord is hierover dan ook nog niet gezegd.

Superheffingsgelden

Dat de superheffinggelden worden ingezet, is niet meer dan terecht. Dat geld is afgeroomd toen melkveehouders massaal boven het plafond gingen in voorbereiding op de vrije markt. Het mag nu ten goede komen aan diezelfde sector. Een maatregel als eerdere uitbetaling van inkomenssteun is leuk voor wie een acuut geldprobleem heeft, maar is toch vooral cosmetisch. Gevaarlijk is de ruimere mogelijkheid voor landen hun boeren te steunen. Dat lost niks op, integendeel. Want in de landbouw geldt: vandaag zij-aan-zij in Brussel op de barricaden, maar morgen zijn we weer elkaars concurrent.

Beheer
WP Admin