RundveeAchtergrond

Complete voermengwagen voor een scherpe prijs

Compacte voermachines die kunnen uithalen, mengen en doseren zijn er niet veel. Een impressie van de Belgische compacte 5-kuubs VDW zelfladende voermengwagen.

Door de kipconstructie en vaste messen aan de laadarm heeft de machine weinig bewegende delen. Op het schepdeel na laat de VDW een strakke egale kuilwand achter.

Alles in één, compact en eenvoudig. Dat is de Belgische Van De Walle (VDW) zelfladende kleine voermengwagen. Boerderij peilde de ervaringen van vier Nederlandse gebruikers die op hun bedrijven 45 tot 60 koeien melken.

Eenvoudig constructie

De VDW-voermengwagen lijkt eenvoudig, maar uiterlijk bedriegt. Zo is een vierpunts weeginrichting aangebracht en de mengkuip kantelt tijdens het mengen en lossen.
Gebruikers houden allemaal dezelfde laadvolgorde aan: eerst losse producten, zoals maïs en bostel, daarna energierijke bijproducten en als laatste kuilgras. De machine verwerkt zonder problemen middellang gesneden gras (8-12 centimeter) van een opraapwagen. In het verleden hoopte zich soms een prop gras om een mengarm met als gevolg een kapotte breekbout. VDW loste dit op door de messen nu aan de mengarmen te monteren, waardoor de wagen tevens actief snijdt.
De maximale uitkuildiepte per snijbeweging is 40 centimeter. Dat is prima voor losse producten. Maar om te voorkomen dat de laadarm onderaan vastloopt, kan maximaal 15 centimeter gras diep worden uitgesneden. Hoe lager het drogestofgehalte, hoe makkelijker het uitsnijden. Met droog product heeft de wagen geen moeite, tot 60 procent ds geeft geen problemen. Eén gebruiker heeft al 3 jaar dezelfde stansmessen. Deze gaan wel makkelijk krom als ze een hard voorwerp raken.
Het verwerken van ronde of vierkante balen werkt alleen bij kort gras en in dunne plakken. Het geladen gewicht is pas afleesbaar als de kuip van de grond is. Door de lage bodemvrijheid en de kleine banden is de VDW-wagen alleen geschikt voor verharde kuilplaatsen.

Mengen en lossen

Na circa 1 minuut mengen kan gelost worden. Een hoger aftakastoerental (450-540 toeren/minuut) voorkomt een kapotte breekbout. De messen aan de mengarmen zijn zelfslijpend. Geen enkele gebruiker heeft deze nog hoeven vervangen.
Tijdens het lossen staat de mengkuip in gekipte positie. De kuip gaat schoon leeg. Worden er alleen losse producten gevoerd, zoals maïs en pulp, dan blijft 20-50 kilo voer achter. Om de kuip schoon uit te vegen, monteert VDW op de nieuwste modellen zogenoemde brede inklapbare vleugels aan de mengarmen.
Het onderhoud van de voermengwagen is volgens de gebruikers makkelijk: regelmatig de 10 vetnippels doorsmeren, soms twee kettingen opspannen en de rollen van het losbandje reinigen. Een veelgehoorde klacht is dat diverse bouten en moeren na ingebruikname lostrillen.

Scherp geprijsd

De gebruikers zijn positief over de VDW-wagen. De belangrijkste reden is dat met één trekker snel voer uitgehaald, gemengd en gevoerd kan worden. De VDW heeft volgens de gebruikers een goede prijs-kwaliteitverhouding, hoewel ze hem nauwelijks met andere merken konden vergelijken. Eenzelfde wagen bestaat namelijk niet.
De VDW is goedkoop vergeleken met 5-kuubs wagens die ook uithalen, mengen en doseren. De 5-kuubs VDW kost €18.370 met weeginrichting, elektrische bediening en hydraulisch systeem. Een 5-kuubs Trioliet Gigant-verticaalmenger met uitsnijbord kost €20.850, inclusief weeginrichting en elektrische bediening. De Holaras Dino 6000-peddelmenger met 4,5 kuub inhoud en weegsysteem kost €26.500. De VDW is weliswaar goedkoper, maar moet zich qua duurzaamheid nog bewijzen in Nederland. Over de levensduur lopen de meningen sterk uiteen; zo’n 5 tot 10 jaar.

Plus: compacte eenvoudige bouw, één trekker nodig, scherp geprijsd.
Min: ongeschikt voor silagebalen en onverharde kuilplaatsen.

De mengarmen bestaan uit messen. Bij wagens met een eigen hydraulieksysteem draait de vijzel mee tijdens het laden. Afladen is dan lastiger.

Slim detail: de fram-in-frame-constructie zorgt voor een onafhankelijke elektrische vierpunts weeginrichting.

In gekipte stand blijft de weeginrichting werken. Zo is gedoseerd lossen mogelijk. Hoe hoger het aandeel gras, hoe ongelijkmatiger de losstroom.

Technische gegevens

Afmetingen in losstand (lengte u breedte u hoogte) 3,9 u 2,3 u 2,8 meter, leeggewicht 2.500 kg, maximale uitkuilhoeveelheid per hap (breedte u diepte u hoogte) 1,8 u 0,4 u 2,8 meter = 2 kuub. Inhoud 5 kuub: afhankelijk van voersoort 2.200 tot 2.700 kg. Trekkervermogen minimaal 47,8 kW/65 pk. Richtprijs: €17.270 inclusief 4-punts weeginrichting (€3.500) en elektrische afstandsbediening (€600). Opties: eigen hydraulieksysteem of bietensnijder.
Meerprijs nieuwe 7 kuubs: €2.470.

Informatie: LMB Ter Schure Oosterzee, tel. (0514) 54 18 88 of www.vdw.be.