AlgemeenAchtergrond

Commissie Vaarkamp-Ohl: hilariteit bij ruiming ongepast

De door minister Verburg ingestelde commissie Vaarkamp/Ohl zegt in een eerste advies aan de minister dat hilariteit en sterke verhalen ongepast zijn bij ruimingen van geiten. In het advies zegt de commissie die moet toezien op de kwaliteit van de ruimingen, dat de betrokkenen elkaar moeten helpen om zich niet te buiten te gaan aan ongepast gedrag op momenten dat ze even niets te doen hebben.

Verder adviseert de commissie (bestaande uit professor Henk Vaarkmap en professor Frauke Ohl) om fouten bij de ruiming te vermijden door met niet te grote groepen dieren tegelijk te werken. De commissie vindt dat maximaal 25 dieren in een ronde mogen worden afgemaakt. Bij te grote groepen worden fouten gemaakt, aldus de commissie die een keer aangekondigd en een keer onaangekondigd een ruiming volgde.

Volgens de waarnemers moeten de geiten groepsgewijs worden behandeld, omdat de stress bij individuele geiten te groot wordt, als ze apart worden genomen. De commissie wijst er op voldoende verdovingsmiddel te gebruiken bij grotere geiten, en de behandelde geiten moeten van duidelijke merktekens worden voorzien, die van elkaar te onderscheiden zijn (zoals bij voorbeeld een blauwe streep voor de verdoving, een blauwe cirkel voor het doodspuiten en een rood kruis voor de controle.

Beheer
WP Admin