AlgemeenNieuws

Coforta blijft kansen zien voor samenwerking sector

Barendrecht – Coöperatie Coforta ziet nog mogelijkheden voor samenwerking met andere partijen in groenten en fruit, ondanks het mislukken van het zogenoemde samenwerkingsmodel.

In dat model had de coöperatie twee jaar geleden plaats gemaakt voor telers(verenigingen) die samen de markt willen bedienen. Coforta noemde dat een bundelingsplatform, maar na het vertrek van 81 telers uit dit segment overweegt Coforta het model per 1 januari aan te passen en het bundelingsplatform op te heffen.

Toch zijn er samenwerkingsmogelijkheden, denkt topman Philip Smits van handelshuis The Greenery. Dat moet dan wel met partijen die dezelfde structuur kennen van teelt en handelshuis, zoals Versdirect.nl. Juist de verbondenheid van Versdirect.nl met drie handelshuizen maakte het lastig voor deze telers om toe te treden tot dat bundelingsplatform, stelde Smits maandag over eerder gestopte samenwerkingsgesprekken.

Het mogelijk verdwijnen van het bundelingsplatform staat zo’n overleg dus niet in de weg. Smits: “Misschien moeten we nu één stap terug zetten, om er straks twee vooruit te zetten.” Coforta is niet in gesprek met afzetpartijen op dit moment, onderstreept hij.

Van afzetorganisatie Fresq verwacht Coforta niet direct initiatief. De 81 telers opgestapte telers gaan naar deze organisatie. Fresq wordt daarmee marktleider in de glasgroentenafzet. Toch sluit Cofortavoorzitter Theo Ammerlaan niet uit dat Fresq met een structuur komt dat lijkt op een topcoöperatie. “Ik heb weleens gehoord dat ze daarvan gecharmeerd zijn.”

Beheer
WP Admin