AlgemeenNieuws

Ciolos wil groente- en fruitsector ondersteunen in nieuw GLB

Brussel – Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) wil in zijn voorstel voor het nieuwe Gemeenschappelijk?Landbouwbeleid (GLB) specifieke maatregelen ter ondersteuning van de groente- en fruitsector opnemen.

Dat zei hij dinsdag tijdens de EU-landbouwraad in Brussel. Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland hadden daar opnieuw aandacht gevraagd voor de gevolgen van de Ehec-crisis. Zij vinden dat er lessen moeten worden getrokken uit de gebeurtenissen en stellen nieuwe marktmechanismen, grotere transparantie, betere organisatie van productie en meer effectieve prijsinstrumenten voor.

Ciolos wil nog niet exact aangeven op welke wijze hij deze voorstellen in zijn GLB-plan gaat integreren. Dat wordt op 12 oktober gepresenteerd en telt naar verluidt zo’n 1.500 pagina’s. De belangrijkste elementen, waaronder de mate van vergroening van de bedrijfstoeslagen, uit vroege versies zijn de afgelopen maanden uitgelekt. Veel boerenorganisaties en lidstaten hebben inmiddels hun ongenoegen hierover geuit. Zo vindt Nederland de aandacht voor innovatie te mager.

Eerder deze week werd bekend dat Brussel de steun voor perzik en nectarine verhoogt naar 26,90 euro per honderd kilo voor beide producten. Deze verhoging geldt met terugwerkende kracht vanaf 19 juli.