RundveeNieuws

Chinese speler rukken op in wereld-zuiveltop

Utrecht – Chinese spelers rukken steeds verder op in de wereldtop van zuivelbedrijven, terwijl de Amerikaanse zuivel wegzakt. Ondertussen vergroot koploper Nestlé de afstand tot de bedrijven direct erna.

Dit zijn de meest opvallende ontwikkelingen die spreken uit de jaarlijkse top 20 van grootste zuivelbedrijven ter wereld, samengesteld door de Rabobank.

De zuivelomzet van Nestlé nam in 2012 met bijna een kwart toe tot 23,4 miljard euro. Dit kwam vooral door de overname van de kindervoedingsdivisie van Pfizer. Daarna volgen in volgorde van belangrijkheid Danone (15,1 miljard euro), Lactalis (14 miljard), Fonterra (12,5 miljard), FrieslandCampina (10,5 miljard), Dairy Farmers of America (9,4 miljard) en Arla (8,4 miljard).

De rangorde van de top 6 bleef onveranderd in 2012, maar de omzet van vrijwel alle genoemde bedrijven groeide, met uitzondering van Dairy Farmers of America. Dit bedrijf zag de verkopen dalen, net als de meeste andere grote zuivelbedrijven in de Verenigde Staten. Dit komt door een combinatie van oorzaken, zoals de verkoop van bedrijfsonderdelen, een krimpende markt en afzijdigheid van de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Opvallende groeier was Saputo, dat deels vanaf een afgeschermde Canadese markt opereert. Dit bedrijf steeg qua omzet van de twaalfde naar de negende plaats (6,5 miljard euro).

Het grootste Chinese zuivelbedrijf Yili zag de omzet vorig jaar stijgen naar 5,1 miljard euro en klom daardoor drie plaatsten in de ranglijst naar plek twaalf. Mengniu (omzet 4,5 miljard euro) klom een plaats naar plek vijftien, maar nam ondertussen collegabedrijf Yashili al weer over.

In Europa schoof Arla dankzij de overname van MUH en Milk Link een plekje op en naderde FrieslandCampina steeds meer.

Beheer
WP Admin