Varkensstallen in China - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

China trekt de varkensmarkt omlaag

De Chinese varkensprijs is keihard onderuit gegaan en sleurt de wereldwijde varkensmarkt mee in zijn val. Sinds begin dit jaar is de opbrengstprijs voor varkens in China 60% gezakt en zit nu op € 1,70 per kilo levend gewicht.

Drie factoren liggen ten grondslag aan de prijsdaling van varkens in China. Eind vorig jaar zijn grote aantallen vleesvarkens geïnsemineerd voor de productie van biggen. Bovendien importeerde China afgelopen mei een recordhoeveelheid vlees: 900.000 ton. Dit komt overeen met 7,5 miljoen varkens. Ten slotte hebben veel Chinezen gespeculeerd op prijsstijgingen van varkens. Ze hebben hun dieren uitzonderlijk zwaar gemest, tot 140 kilo. Zodoende is het vleesvolume dat op de markt komt extra groot. Varkens houden in China kost momenteel veel geld. De kostprijs is € 2,33 per kilo levend gewicht. Een Chinese producent moet tussen de € 50 en € 100 per varken bijleggen. Daarom blijven al stallen leeg staan.

Overheidsingrijpen

Het is onduidelijk hoe lang de varkensprijs in China nog laag blijft. De overheid staat op het punt in te grijpen door middel van interventies. Maar ook ingewijden die werkzaam in de Chinese varkenshouderij weten nog niet tegen welke prijs de regering vlees gaat inkopen en vanaf wanneer. Wel is duidelijk dat Afrikaanse varkenspest (AVP) nog steeds rondgaat in China. Het AVP-virus eist echter niet zoveel slachtoffers meer dan in 2018, toen de ziekte opdook. Als varkens positief testen op AVP wordt alleen de afdeling geruimd waarin het dier zit. Niet meer het hele bedrijf.

De Nederlandse prijs zakt ook

De varkensprijs in Nederland en omringende landen reageert op de ineenstorting van de Chinese varkensmarkt. Voor de Europese varkensvleesexport naar derde landen is China met afstand de belangrijkste markt. Als China wegvalt, geeft dat prijsdruk. Vleesverwerker Vion verlaagde zijn prijs in twee weken tijd met 10 cent per kilo geslacht gewicht, inclusief btw. In Duitsland gebeurt hetzelfde met de varkensprijs. Die gaat tot groot ongeloof van de Duitse varkensboeren ook omlaag. Afgelopen vrijdag uitten de boeren daarover hun ongenoegen in een persbericht. De Duitse varkenshouders kunnen het niet rijmen dat de prijs zakt terwijl het binnenlandse varkensaanbod klein is, door het zomerweer en Europees kampioenschap voetbal de barbecues overuren draaien, maar de prijs zakt.

Amerikaanse varkensprijs hoger dan Chinese

De Chinese varkensprijs is gezakt tot onder het niveau van de Verenigde Staten. Daar was de varkensprijs extreem hoog afgelopen weken, rond € 2 per kilo geslacht gewicht. Nu ontstaat ook in de VS druk op de varkensprijs. Amerikaanse media meldden dat varkensfutures op de termijnmarkt van Chicago scherp daalden afgelopen maandag.

Reacties

  1. China heeft ook de Europese varkensmarkt uit het slob getrokken in 2019. De vraag is wanneer China de import van vlees verder stop zet en vlees op gaat kopen van de interne markt om de prijs te stabiliseren.

    Amerika kan momenteel veel vlees wegzetten in Mexico en heeft oa. met Mexico alternatieve markten voor het wegvallen van China.

Beheer
WP Admin