AlgemeenAchtergrond

China stuurt aandelen zuivelaars omlaag

Danone en Nestlé hebben woensdag allebei terrein verloren op de beurs. Beide bedrijven maakten bekend prijzen voor babyvoeding te verlagen in China, de grootste en meest winstgevende markt voor de afzet van melkpoeder.

De voedingsconcerns namen het besluit nadat de Chinese regering bekendmaakte een onderzoek te doen naar mogelijke prijsafspraken. Prijzen zouden op de Chinese markt verdacht hoog zijn.

Wyeth, een dochteronderneming van het Zwitserse Nestlé, verlaagt prijzen met 6 tot 20 procent en belooft de machthebbers een jaar lang geen prijzen te verhogen. Het onderdeel Dumex van Danone heeft nog geen details bekendgemaakt, maar verlaagt ook prijzen. Voor Nestlé is het bericht extra pijnlijk. Wyeth werd in april 2012 pas overgenomen van Pfizer, en wel voor bijna 12 miljard dollar. De winstgevendheid komt nu sterk onder druk.

SNS Securities is verbaasd over de snelheid waarmee het besluit is genomen. Prijzen zullen volgens de Nederlandse analisten over de gehele linie worden verlaagd. De vraag is: zullen verkoopvolumes toenemen nu babyvoeding betaalbaarder wordt, of consumenten zich bewust zijn dat prijzen kunstmatig hoog liggen en overstappen op goedkopere producten. Bij Danone en Nestlé wordt 2 procent van de omzet ‘geraakt’ door de affaire.

Nestlé staat met een koers van circa 62 Zwitserse francs weliswaar nog enkele francs boven de koers waarmee het jaar werd aangevangen, maar ook meer dan 10 procent onder de top in 2013. Danone noteert met een koers van 55 euro nog ruim 10 procent boven de start van 2013. De zwakte van de voedingsbedrijven komt ook voort uit wat tegenvallende groeicijfers.  

Het is zorgwekkend, want juist Nestlé en Danone zijn sterk vertegenwoordigd in de opkomende economieën die tot voor kort nauwelijks door de crisis leken te worden geraakt. Van de 32 analisten die Thomson Reuters volgt, adviseren er 17 het aandeel Nestlé vast te houden. Vier geven een koopadvies. Bij Danone is de verhouding vrijwel hetzelfde, maar geven ook enkele analisten een verkoopadvies.

Beheer
WP Admin