AkkerbouwAchtergrond

China haalt graan uit voorraden tegen inflatie

Peking – De Chinese overheid brengt 8,6 miljoen ton graan op de markt uit de nationale reserves. Een week geleden had de regering al 8,5 miljoen ton graan vrijgegeven. De overheid wil zo de almaar stijgende graanprijzen stabileren, meldt staatspersbureau Xinhua.

Sinds eind oktober heeft de regering 25,5 miljoen ton graan en plantaardige olie uit de staatsvoorraden op de markt gebracht. Het overheidsbureau dat hier op toeziet, meldt dat het beleid heeft geleid tot een stabilisering van de prijzen. In oktober steeg de consumentenprijsindex in China met 4,4 procent. Dat was de grootste maandelijkse stijging in 25 jaar. Xinhua meldt niet hoeveel graan en plantaardige olie de overheid nog op voorraad heeft.
Eerder deze week meldde het Chinese bureau voor de statistiek dat het land dit jaar een record aan graan heeft geoogst van 546,4 miljoen ton. Het is het zevende achtereenvolgende jaar dat China de graanproductie weet te vergroten.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin