Checklist voor de keet
De keet is voor veel plattelandsjongeren dé ontmoetingsplek. Biertje, muziekje en slap ouwehoeren, wat wil je nog meer? Nou, dat het veilig is. Niemand wil brand of ongelukken.
De keet is mateloos populair onder agrarische jongeren. Het is een plek waar ze samenkomen om gezellig te ouwehoeren en een biertje te drinken. Of een paar biertjes, want alcohol en een keet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is de term zuipkeet of drankkeet te kort door de bocht. “Wij noemen het jongerenkeet”, zegt Jannyke van Ballegooijen. Ze is medewerker bij de Plattelandsjongeren Nederland en houdt zich onder andere bezig met keten. “Ja, er wordt gedronken, maar het gaat vooral om het sociale aspect. Voor veel jongeren op het platteland zijn er weinig tot geen alternatieven. De kroeg is ver weg; bovendien hanteren die soms een leeftijdsgrens. Onder de 18 kom je er niet in. Dan is een keet een goed alternatief.”
Hoeveel keten Nederland telt is niet duidelijk. De meeste jongeren lopen namelijk niet te koop met hun honk. Zelfs de organisatie van de plattelandsjongeren komt er niet altijd in. “De angst is best wel groot dat er iets niet in orde is en dat ze vervolgens weg moeten.” Hoe gegrond die vrees is, verschilt per gemeente. De meeste hebben een ketenbeleid of zouden dat moeten hebben. Wat daarin staat, is echter niet eenduidig. Soms is een vergunning nodig, vaker wordt een keet onder voorwaarden gedoogd. Maar wat die voorwaarden precies zijn? Volgens Van Ballegooijen is het keetbeleid lang niet door elke gemeente goed uitgewerkt. Dat maakt ook eventuele handhaving lastig, want waar handhaaf je dan op? Waar moeten de jongeren zich aan houden?
Tekst gaat verder onder foto
Verkoopverbod alcohol onder de 18
Er zijn een paar regels die voor iedereen gelden, keet of geen keet. Zo is alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar wettelijk verboden. Sowieso is alcohol verkopen zonder drankvergunning niet toegestaan. Daar weten veel keters overigens handig omheen te manoeuvreren. Ze verkopen bijvoorbeeld geen alcohol, maar nemen het zelf mee en ruilen dat vervolgens met anderen. Of de ene week neemt Pietje een paar kratten mee en de andere week Jantje. Bijhouden wie wat heeft gekocht en wanneer, mag dan officieel weer niet, maar ook daar redt de praktijk zich wel mee.
Blijft over die leeftijdsgrens van minimaal 18 jaar. “Er zijn keten waar ze daarop toezien”, weet Van Ballegooijen. “Maar ja, er zijn ook keten waar bezoekers er makkelijker mee omgaan. Omdat ze het belang er niet van inzien, denk ik.” Ze ziet wel dat de leeftijd de afgelopen jaren opgeschoven is. “Toen de leeftijdsgrens nog 16 jaar was, dronken 12-jarigen vaak al alcohol. Sinds de leeftijdsgrens 18 is, zie je dat niet meer. Nu beginnen ze vaak op hun zestiende.”
Tekst gaat verder onder foto
Onderdeel plattelandscultuur
Verboden is dat niet, althans, zolang er niet gedronken wordt op openbare plekken. Dat is een keet niet, dus alcohol drinken zou daar kunnen. Het mag dan lekker zijn, verstandig is het niet. Het Trimbos Instituut benadrukt dat alcohol bij jongeren onder andere de ontwikkeling van de hersenen remt. Van Ballegooijen: “Dat besef is er ergens wel, maar alcohol is ook een onderdeel van de plattelandscultuur. Dat haal je er niet zomaar uit. Het verbieden heeft in elk geval geen zin. Voorlichting blijven geven, zou dan effectiever zijn.”
Als tip geeft Van Ballegooijen in elk geval mee om op elkaar te letten en ongewenst gedrag in de kiem te smoren. Zulke gedragsregels, of huisregels, kan iedereen met elkaar opstellen voor de eigen keet. Ook kun je nadenken over de veiligheid van het honk. Is er bijvoorbeeld een nooduitgang? En is die vrij, of staan er allemaal fietsen voor geparkeerd? En de frituurpan, staat die wel handig opgesteld of spettert het hete vet in het rond?
Kans op kortsluiting en brand
Denk ook aan een EHBO-koffertje. Altijd handig om bij de hand te hebben voor het geval iemand in een glasscherf gaat zitten. En hoe zit het met de elektriciteit? Een koelkast en geluidsinstallatie laten draaien op drie aan elkaar gekoppelde verlengsnoeren is bijvoorbeeld geen goed idee. Kortsluiting en brand liggen op de loer. Is er trouwens een brandblusser aanwezig? En een rookmelder? Zo zijn er tal van aandachtspunten om even langs te lopen. Nog iets om aandacht aan te besteden: ouders en buren. Nodig ze een keer uit voor een BBQ of gewoon op de koffie. Dan kunnen ze met eigen ogen zien hoe het eraan toegaat en dat de keetbezoekers hun verantwoordelijkheid nemen en het goed voor elkaar hebben. Maak eventueel afspraken over het volume van de muziekinstallatie en tot hoe laat de boel open is. Zo blijft de keet voor iedereen leuk.