AlgemeenAchtergrond

Chaos op Britse wegen door winterweer

Zware sneeuwval en gladheid hebben een chaos op de Britse wegen veroorzaakt, waar vele tientallen ongevallen plaatsvonden.

De luchthavens van Leeds/Bradford, Liverpool en Manchester zijn dicht en op andere vliegvelden werden vluchten geschrapt. Het openbaar vervoer kampt met flinke vertraging of rijdt niet.

Vele honderden Britse scholen zijn dicht. In Schotland, waar de temperatuur daalde tot min vijftien graden Celsius, zijn de meeste scholen al sinds kerst niet meer open geweest. Dinsdag wordt er een pak sneeuw van 10 centimeter in Schotland tot 25 centimeter in Zuid-Engeland verwacht, berichtten Britse media.

De Britse autohulpdienst AA zei maandag een recordaantal van meer dan 25.000 gevallen te helpen in 24 uur tijd. In sommige gebieden wordt op minder wegen gestrooid, omdat niet overal genoeg strooizout voorhanden is.
Door de aanhoudende kou is de vraag naar gas met 30 procent omhoog gegaan. De autoriteiten hebben extra gas uit voorraden in België en Noorwegen ingevoerd, om aan de extra vraag te voldoen.

Beheer
WP Admin