AlgemeenAchtergrond

CDA toch akkoord met duurder marinefregat

Het CDA stemt toch in met de aanschaf van een nieuw marinefregat (JSS), dat bijna 100 miljoen euro duurder uitpakt dan eerder was geraamd.

Dat zei Kamerlid Raymond Knops gisteren tijdens de behandeling van de begroting van Defensie.

De SP, VVD en PVV laakten de “grote en stoere woorden” die het CDA eerder had gebruikt over de 37 procent hogere kosten terwijl het nu toch gewoon instemde. ,,Een schijnheilige vertoning”, vond SP-Kamerlid Krista van Velzen. De SP, die het schip niet wil, diende samen met GroenLinks een voorstel in dat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) oplegt om opnieuw over de prijs te onderhandelen met de hoofdaannemer.

Het CDA eiste dat eerder ook en bovendien dat het schip volledig in Nederland zou worden gebouwd en niet deels in Roemenië. Maar omdat dit nog meer zou kosten, had het CDA die wens al laten vallen. Knops legde zich er uiteindelijk ook bij neer dat er al hard was onderhandeld. Volgens De Vries zou een lagere prijs alleen maar leiden tot minder capaciteiten en een lagere kwaliteit van het schip.

Knops hekelde wel dat De Vries de Tweede Kamer veel te laat had ingelicht over de overschrijding. De Vries had hier al in een vorig overleg zijn excuses voor gemaakt. Het CDA diende een motie in om de informatievoorziening voortaan beter te laten verlopen.

Het is nog niet duidelijk of de aanschaf van de JSS een meerderheid haalt. De ChristenUnie zal met ,,pijn in het hart” instemmen, liet Kamerlid Joël Voordewind weten. De PvdA denkt er nog over na, zei Kamerlid Angelien Eijsink na afloop. De VVD weet nog niet of ze de motie van de SP zal steunen.

Verder wil de Tweede Kamer dat Defensie de jaarlijkse herdenking in Wageningen met het veteranendefilé blijft steunen. Het CDA, de PvdA en de ChristenUnie willen dat nog drie jaar, de VVD zolang de organisatie zelf aangeeft de steun voor de viering nodig te vinden. De Vries wil liever geen tijdlijn en wacht een evaluatie in 2010 af.

Verder wil de Kamer een grote bezuiniging op militair onderzoek bij het onderzoeksinstituut TNO terugdraaien. Ook wil de coalitie niet tornen aan de oefenprogramma’s voor militairen.

Beheer
WP Admin