AlgemeenAchtergrond

CDA: regels belemmeren hard optreden politie

De rijksrecherche hoeft niet altijd een onderzoek in te stellen als een agent naar zijn wapen heeft gegrepen.

Dat vindt het CDA in de Tweede Kamer. De partij wil dat de rijksrecherche voortaan alleen nog kijkt naar zaken waarin een dode of gewonde is gevallen door schoten van een agent.

CDA-Kamerlid Coskun Cörüz zal hier maandag voor pleiten tijdens een overleg met minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) over de politie. Hij vindt dat politieagenten nu te veel verantwoording moeten afleggen als ze geweld gebruiken. “Het CDA vindt dat de politie een stevig optreden niet onmogelijk gemaakt mag worden. We zijn te ver doorgeschoten. Geweld door de politie moet mogen”, aldus Cörüz.

Hij verwijst ter illustratie naar de agenten die door het Openbaar Ministerie (OM) als verdachten zijn aangemerkt, omdat ze eind augustus schoten hebben gelost bij rellen tijdens een strandfeest in Hoek van Holland. Grote groepen jongeren belaagden op dat feest de politie. “De politie komt al snel in het verdachtenbankje. Raddraaiers vinden dat prachtig.” Cörüz vreest dat de beslissing van het OM leidt tot meer terughoudendheid bij politieagenten.

De christendemocraten dringen ook aan op het verder strafbaar stellen van gezagsondermijnend handelen. De Tweede Kamerfractie vindt het raar dat belediging van het gezag weliswaar strafbaar is, maar dat de boete voor bijvoorbeeld mobiel bellen achter het stuur hoger uitvalt. “En irritant gedrag dat het gezag van de overheid ondermijnt, blijft buiten schot.”

Beheer
WP Admin