AlgemeenOpinie

CBL: supermarkt onterecht beschuldigd van

Het is onbegrijpelijk dat politici zonder enige kennis van zaken de supermarkten beschuldigen van het uitknijpen van boeren en producenten.

Dat zegt CBL-voorzitter Klaas van den Doel tijdens zijn eindejaarstoespraak. “Door de econonomische crisis is de vraag naar landbouwproducten verminderd, wat heeft geleid tot lage prijzen voor boeren en tuinders. Boeren en tuinders voelden zich daardoor geroepen de barricade op te gaan en de schuld bij de supermarkt neer te leggen. Het is onbegrijpelijk dat politici de retailers neerzetten als gewetenloze types die er niet voor terugdeinzen om fabrikanten het vel over de neus te halen en boeren uit te knijpen, puur voor eigen gewin”, aldus Van den Doel. “Deze uitspraken zijn onredelijk en doen ons pijn”, aldus de voorman van de supermarktbranche.

CBL reageert positief op de constatering van de NMa dat supermarkten zich niet verrijken ten koste van boeren en tuinders. “Welliswaar verdienen de supermarkten bruto meer op een paprika dan een paprikateler, maar we moeten niet vergeten dat een wij niet kijken naar de marges op alle producten afzonderlijk. Er zijn ook producten die we met verlies moeten verkopen. Daarnaast verkopen supermarkten paprika’s per stuk en tuinders met honderd kratten tegelijk.”

Van den Doel zegt in zijn afscheidsspeech dat CBL het komend jaar naast duurzaamheid meer aandacht gaat geven aan het verminderen van voedselverspilling. CBL wil kijken hoe de consument, mogelijk via supermarkten, geïnformeerd kan worden over hoe ze zo duurzaam mogelijk met voedsel om kan gaan. Van den Doel wordt vanaf 1 januari opgevolgd door Dick Boer van Ahold.

Beheer
WP Admin