AlgemeenAchtergrond

Carnola gaat graan vermarkten

Koolzaadcoöperatie Carnola vermarkt vanaf dit jaar ook tarwe en gerst. Voorzitter Joep Hermans vindt dat een service aan de boeren. ”Ze kunnen vlot hun graan kwijt tijdens de oogst. Later gaan we wellicht ook mais of speciale granen vermarkten.”

Waarom is Carnola in 2005 opgericht?
”Boeren kregen lage prijzen voor hun producten. De belangstelling voor biobrandstoffen groeide. Carnola kreeg van de overheid een quotum van 15 miljoen liter koolzaadolie met accijnsvrijstelling. De vrijstelling liep eind vorig jaar af.”

Heeft Carnola haar doel bereikt?
”De coöperatie telt 25 leden die vorig jaar 240 hectare koolzaad teelden. Dat jaar is 350.000 liter koolzaadolie afgezet. Carnola betaalt een koolzaadprijs die gemiddeld boven de marktprijs lag.”

Lukt dat ook voor oogst 2010?
”Ik verwacht het wel. Maar we hebben ons quotum pas voor 4 miljoen liter gevuld. Het ministerie van Financiën is bereid de vrijstelling drie jaar te verlengen zodat we ook de rest van het accijnsvrije quotum kunnen vullen. Maar Brussel staat dat niet toe.”

Wat vindt u daarvan?
”Het beleid moet de mate van CO2-reductie belonen. Dan scoort puur plantaardige olie (PPO), zoals wij maken, erg goed. Beter dan biodiesel of bio-ethanol. Zonder vrijstelling komen er te weinig nieuwe gebruikers van PPO bij. We lobbyen om Brussel op andere gedachten te brengen.”

Waarom stapt Carnola in graan?
”Dat is bedoeld als service aan de boeren in ons werkgebied in Noord-Brabant en Limburg. We slaan het graan op bij Strijbos in Ysselsteyn. Tijdens de oogst kunnen de telers het graan vlot kwijt zonder wachttijden, zodat de combine kan doorwerken.”

Kan iedere boer meedoen?
”Ja, de graantelers hoeven geen lid te zijn van de coöperatie. Dat is bij koolzaad wel het geval. De eerste telers hebben zich gemeld en we zijn al begonnen met de voorverkoop van graan. Ook gaat Carnola graan op weekprijs innemen. Er zitten veel voerfabrieken in ons werkgebied, dus we hebben afnemers genoeg.”

Wat biedt Carnola wat andere graanafnemers niet bieden?
”Kortere wachttijden bij het innamepunt en de kans om op marktontwikkelingen in te spelen. Bovendien zijn er steeds minder graanafnemers. Doordat Carnola ook graan vermarkt is er meer concurrentie.”

Gaat het bij graan ook lukken om boven de marktprijs te betalen?
”De prijzen zijn nu al hoog en ze schommelen meer dan in andere jaren. Dan is het lastig om het beter te doen dan de markt.”

Blijft het bij graan?
”Als we ervaring hebben opgedaan met graan, overwegen we om ook mais of speciale granen te vermarkten. Maar dat zien we wel over een jaar of twee.”

Beheer
WP Admin