AlgemeenNieuws

Canada overweegt vergelding om vleeslabels

Genève – Canada vraagt de Wereldhandelsorganisatie WTO om voor een tweede keer een oordeel te vellen over de verplichte herkomstlabeling van vlees en groenten in de VS.

Canada vraagt de WTO een panel op te zetten dat beoordeelt of de VS zich houdt aan een eerdere uitspraak van de WTO. De WTO verklaarde het programma eerder illegaal, maar de VS zette het in aangepaste vorm door.

De mededeling werd gedaan door de Canadese landbouwminister Gerry Ritz en handelsminister Ed Fast. De ‘country of origin labeling’, vaak kortweg COOL genoemd, raakt de Canadese leveranciers van slachtdieren. Amerikaanse slachterijen moeten vanwege de regels gescheiden productielijnen hanteren waardoor de kostprijs omhoog gaat. Ze kopen daarom aanzienlijk minder Canadees vlees. De schade wordt door de vleesveehouderij en varkenshouderij in Canada geschat op jaarlijks 1 miljard dollar.

De VS paste het beleid aan. Nu moet op een pak vlees niet staan waar het vandaan komt, maar per schakel de herkomst worden aangegeven. Bijvoorbeeld: gefokt in de VS, gemest in Canada en voor de slacht aangeboden in de VS. Eerder oordeelde de WTO dat de COOL-labels vrije handel belemmeren en volgens Canada en Mexico, dat ook gedupeerd is, maken de nieuwe regels die de VS invoerde zaken alleen erger.

Canada wil de Amerikaanse handel schaden voor eenzelfde bedrag als ze zelf geschaad wordt. Daarbij wordt gekeken naar hogere importtarieven voor onder meer vlees, aardappelen, rijst en kersen. Canada wil echter juridisch zeker zijn van haar zaak, en wil dat de WTO zich opnieuw uitspreekt over de aangepaste Amerikaanse regelgeving. Het proces kan 18 tot 24 maanden duren, aldus de Canadese ministers.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin