RundveeNieuws

CAH gaat samenwerken met praktijkcentra

Doetinchem – Drie Nederlandse innovatiecentra gaan samenwerken in de Dairy Triangle. Het betreft De Drieslag van CAH Dronten, Kennis Transer Centrum (KTC) De Marke en Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) in Zegveld.

Op elk praktijkbedrijf ligt de focus op een ander aspect van de veehouderij. In eerste instantie gaan de opleidingen veehouderij van de Aeresgroep (CAH Dronten, Groenhorst College en PTC+) gebruik maken van de Dairy Triangle. Andere mbo’s en hbo’s tonen interesse.

In de eigendomsstructuur verandert niets. Animal Sciences Group (ASG) blijft eigenaar van KTC De Marke, CAH Dronten van De Drieslag. Het VIC, dat in Zegveld is gehuisvest, staat in de verkoop en zal mogelijk vanuit een andere locatie gaan werken.

De organisatie van de Dairy Triangle draait op een win-winbasis. De inkomsten komen vooral vanuit studenten. Ieder innovatiecentrum heeft zijn eigen beheer en financiert uit inkomsten van het bedrijf in combinatie met ondersteuning voor opstart vanuit de overheid en het bedrijfsleven. De innovatiecentra verkrijgen onderzoeksresultaten voor de hele sector en lesmateriaal voor de studenten.

Het Dairy Triangle-concept is opgezet om opleidingen beter te laten aansluiten op praktijksituaties. Centraal thema is de grondgebonden veehouderij. Zo staan sectorale kennis en kunde centraal in combinatie met vernieuwende regionale producten en mogelijkheden. Veel bedrijven ervaren een te grote kloof tussen afgestudeerden en het bedrijfsleven. Vandaar dat de nieuwe onderwijsmethode gericht is op de praktijksituaties waar de innovatiecentra zich op focussen. Dat betekent dat studenten in het eerste jaar al moeten nadenken over de ontwikkelingen die over acht jaar spelen.

Beheer
WP Admin