AlgemeenAchtergrond

Burgemeester eist respect en aandacht voor geitenhouder

De Lochemse burgemeester Frans Spekreijse heeft zondag bij de protestmars tegen de ruiming van gezonde geiten in het Gelderse Laren om respect een aandacht gevraagd voor de betrokken geitenhouders.

“Ik eis een goede communicatie en zorgvuldigheid”, aldus de burgemeester, die overigens zelf niet meeliep in de protestmars. Spekreijse heeft de afgelopen week tot twee keer toe de ruiming van een geitenbedrijf in Laren tegengehouden. De burgemeester benadrukt dat hij niet anders kan dan het beleid dat door de ministers en de Tweede Kamer is afgesproken te ondersteunen. “Dat doe ik, en dat heb ik gedaan. Ook bij de ruiming van een ander bedrijf in deze gemeente.”

Spekreijse zegt dat de ruiming van het andere bedrijf volgens de regels van de wet is verlopen. Er waren drie gecertificeerde uitslagen van drie gecertificeerde monsters. Er is een goede afspraak gemaakt met de betrokken veehouder over de ruiming en dat is volgens de burgemeester, die daar nauw bij betrokken was, goed verlopen.

Bij de besmetverklaring van het bedrijf van Jan Schepers, vorige week, is echter niet alles gegaan zoals het moest. “Ik heb daar veel over gebeld, en dat is me niet door iedereen in dank afgenomen”, aldus Spekreijse. “Maar ik neem mijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid. En ik verlang ook dat de procedures goed gevolgd worden, daar heb ik ook een verantwoordelijkheid. Vandaar dat ik niet heb meegewerkt aan de ruiming van het bedrijf van de familie Schepers.”

Aan de protestmars in Laren deden naar schatting duizend mensen mee. Na afloop van de mars door het dorp werd aan Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik een petitie aangeboden waarin inmiddels ongeveer 12.000 mensen aan kabinet en parlement vragen de ruiming van gezonde geiten te stoppen. Schreijer zei na afloop: “Ik ben blij met dit protest. Het zou goed zijn als dat afgelopen woensdag ook in de Tweede Kamer was doorgedrongen.”

Beheer
WP Admin