AlgemeenAchtergrond

“Brussel schat graanverbruik te laag in”

De Europese Commissie schat het graanverbruik voor dit seizoen te laag in.

Er komen volgend jaar enkele grote bio-ethanolfabrieken in bedrijf die de Commissie niet heeft meegerekend. In de jongste graanprognose van seizoen 2009/2010 gaat de Commissie er vanuit dat in de EU 275,1 miljoen ton graan wordt verbruikt. Daarvan is 7,8 miljoen ton bestemd voor de productie van biobrandstoffen, zoals bio-ethanol.

De Commissie gaat hierbij uit van installaties die al draaien, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “Maar volgend jaar komen er een aantal hele grote ethanolfabrieken in bedrijf. In Engeland gaan in janauri en in juli twee hele grote fabrieken draaien die samen jaarlijks 2,8 miljoen ton tarwe gaan verwerken tot bio-ethanol. In Rotterdam gaat begin volgend jaar een grote ethanolfabriek draaien in Rotterdam van Abengoa, die per jaar ruim 1,2 miljoen ton tarwe of mais kan verwerken. Alleen bij deze twee fabrieken gaat het om ruim 4 miljoen ton graan dat de Commissie niet heeft meegerekend in de graanbalans.”

Vorig seizoen 2008/2009 heeft de EU 274,4 miljoen ton graan verbruikt, waarvan 6 miljoen ton voor de productie van biobrandstof.

Beheer
WP Admin