AlgemeenAchtergrond

Brown stort 12.415 pond terug in schatkist

De Britse premier Gordon Brown gaat 12.415 pond (ongeveer 13.250 euro) terugstorten in de schatkist.

De BBC meldde maandag dat de Labour-politicus dat doet in verband met het onderzoek naar alle declaraties die leden van het parlement in Groot-Brittannië in de afgelopen vijf jaar indienden.

De toets werd uitgevoerd na het uitbreken van het declaratieschandaal in mei, na een publicatie in de krant Daily Mail. Britse parlementariërs bleken erg creatief om te gaan met de regels. Zo bleek dat leden van het Hogerhuis en het Lagerhuis dure tv’s, meubels, hypotheken en zelfs porno bekostigden met geld van de belastingbetaler.

Volgens Sir Thomas Legg, die het onderzoek naar de declaraties leidde, heeft Brown geen regels overtreden. Het totaalbedrag van de declaraties van de Labour-premier komt echter wel uit boven de normen die Legg opstelde na het uitbreken van het schandaal. Brown gaat onder meer geld terugbetalen dat hij ontving voor het schoonmaken van een van zijn woningen en voor tuinonderhoud.

Alle Britse parlementariërs ontvangen deze dagen een brief van Legg. Brown is niet de enige die geld moet terugstorten. Nick Clegg, de leider van de Liberaal Democraten, moet bijvoorbeeld 910 pond (ruim 970 euro) terugbetalen van de 3900 pond die hij tussen 2006 en 2009 declareerde voor het onderhoud van zijn tuin.

David Cameron van de Conservatieve Partij betaalde in een eerder stadium al 218 pond (233 euro) terug omdat hij in 2006 te veel had gedeclareerd voor zijn hypotheeklasten. De BBC meldt dat de onderzoekers Cameron hebben gevraagd om nadere uitleg over de kwestie.

In de afgelopen maanden trad een groot aantal parlementariërs en bewindspersonen af nadat ze in opspraak waren geraakt wegens hun declaratiegedrag.

Beheer
WP Admin