AkkerbouwNieuws

Brouwgerstrassen Prestige, Tipple en Calico meest geaccepteerd

Den Haag – Brouwgersttelers zijn wat betreft afzet het beste af met de rassen Prestige, Tipple en Calico. Deze worden door de gehele industrie geaccepteerd.

Dat meldt de stichting Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem). Het Nibem baseert zich bij dit advies voor komend seizoen op de verwerkingsresultaten van oogst 2010.

Na de redelijk normale oogst van 2009 waren de oogstomstandigheden in 2010 erg wisselend. Vooral in het Zuidwesten was het bijzonder nat. De daar geoogste partijen gerst waren ongeschikt als brouwgerst en moesten als voergerst worden afgezet. In andere delen van Nederland waren de oogstomstandigheden beter.

Van de oogst 2010 werden partijen van de rassen Prestige, Tipple, Calico en Quench verwerkt. Het gezamenlijke industriële oordeel van de Nederlandse mouterijen en bierbrouwerijen over de rassen Prestige, Tipple en Calico is positief. De kwaliteitsbeoordeling van het ras Quench blijft opnieuw duidelijk achter ten opzichte van de standaardrassen Prestige en Tipple.

Over het nieuwe ras Concerto brengt het Nibem nog geen advies uit, omdat er nog geen ervaring mee is opgedaan in het industriële onderzoek.

Beheer
WP Admin