AlgemeenAchtergrond

Britse grond in trek bij Nederlandse boeren

Vorig jaar verkocht een grote akkerbouwer uit Zeeland zijn bedrijf op Schouwen-Duiveland en kocht een akkerbouwbedrijf in Groot-Brittannië. Daar boert hij nu op een bedrijf van ruim 1.300 hectare.

De verkoop van het Britse landbouwbedrijf, Hettons Estate in Northumberland, was een van de grootste dat jaar in Groot-Brittannië. De Zeeuwse makelaar en rentmeester Johan van der Slikke van Van der Slikke rentmeesters bemiddelde in de aan- en verkoop van beide bedrijven. Hij ging op zoek naar een bedrijf voor de Zeeuwse akkerbouwer. Die had een deel van zijn grond in Nederland in een eerder stadium verkocht en wilde in landbouwgrond in het buitenland investeren.

Eerst zochten ze in Frankrijk, maar daar zijn grote bedrijven in akkerbouwgebieden schaars aan het worden, mede als gevolg van betere prijzen in de akkerbouw. De blik werd verbreed en uiteindelijk kwamen ze terecht bij Hettons Estate in Northumberland, in het noordoosten van Engeland, dichtbij Schotland.

Het Britse akkerbouwbedrijf was echter een maatje groter dan aanvankelijk de bedoeling was. De knoop werd doorgehakt en de Zeeuw verkocht ook de rest van zijn boerderij in Nederland en boert nu in Groot-Brittannië. De verkoop van Hettons Estate aan een Nederlandse akkerbouwer tekent de groeiende belangstelling van boeren en investeerders in de rest van de EU om landbouwgrond te kopen in Groot-Brittannië, aldus het Britse makelaarskantoor Strutt & Parker, dat de verkoop van Hettons Estate regelde. Het is niet gebleven bij die ene akkerbouwer uit Zeeland. Diverse partijen uit Nederland en andere landen hebben zijn voorbeeld inmiddels gevolgd, aldus Van der Slikke.

Door de nieuwe activiteiten in Groot-Brittannië, weten ook Ierse boeren hem inmiddels te vinden. ”Zo zijn we op dit moment via ons Franse kantoor een Ierse boer aan het verplaatsen naar Frankrijk. In Ierland is de landbouwgrond erg duur en in Frankrijk weer stukken goedkoper, vooral voor de melkveehouderij liggen hier kansen.”

De belangstelling van het Europese vasteland voor grond en bedrijven in Groot-Brittannië is logisch, menen Strutt & Parker en Van der Slikke. De Britse pond is nu relatief zwak ten opzichte van de euro. ”Die is wel 20 tot 25 procent in waarde gezakt”, zegt Van der Slikke. Dat maakt investeren in dit land aantrekkelijk voor ondernemers met euro’s op zak. Daarnaast is de grond er aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. ”Landbouwgrond in Nederland is drie tot vier keer zo duur als in Groot-Brittannië.”

De hectare-opbrengsten van gewassen zijn vergelijkbaar met Nederland, maar de kosten, mede door de lagere grondprijs, minder. Granen, maar ook pootgoed doen op goede gronden in Groot-Brittannië niet onder voor die in Nederland, aldus Van der Slikke. Hooguit zijn de droogkosten voor graan wat hoger. Daarnaast lopen de Britten voorop bij landbouwmechanisatie en is er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar, zegt Van der Slikke. De taal hoeft tegenwoordig geen probleem meer te zijn.

Maar er zijn ook valkuilen, waarschuwt Johan van der Slikke. Bij grote Britse bedrijven staat soms een kasteel, met alle bijbehorende kosten vandien. ”En de procedures zijn daar ook volstrekt anders dan in Nederland. Er is bijvoorbeeld geen kadaster en men kent geen notaris. Ook de koop vindt pas plaats na het ondertekenen van een contract. Aan de andere kant is Groot-Brittannië, net als Frankrijk, zeer landbouwminded.”

Op dit moment hebben Strutt & Parker en Van der Slikke diverse akkerbouwbedrijven in portefeuille, waaronder Linton Wold Farm, in North-Yorkshire, in het noordoosten van Engeland. Het bedrijf is ruim 200 hectare en wordt in zijn geheel verkocht. Het is uitstekende grond waar hoge opbrengsten op gehaald kunnen worden, aldus Strutt & Parker. De vraagprijs is 4,8 miljoen pond ofwel 5,37 miljoen euro (koers 24 juni). Dat komt neer op 26.000 tot 27.000 euro per hectare, inclusief de gebouwen en woonhuis. De boerderij staat vlakbij Malton, 45 kilometer van York en zo’n 50 kilometer van de havenplaats Hull. Vanuit Hull en Rotterdam vertrekken elke dag ferries. ”Je stapt ’s avonds op de boot en de volgende ochtend ben je er”, zegt Van der Slikke. Groot-Brittannië staat niet vaak op het lijstje met landen van Nederlandse boeren die overwegen te emigreren. Maar voor Van der Slikke is het duidelijk: dit land is de moeite waard om naar te kijken.

Meer informatie: Van der Slikke rentmeesters, Johan van der Slikke, 0111 – 67 17 35
Zie ook: www.vdslikke.nl

Beheer
WP Admin