AlgemeenNieuws

Brazilië: goedkope dollar en euro schaden agro-export

Genève – De Braziliaanse president Dilma Rousseff bekritiseerde tijdens een bezoek aan Duitsland de VS en EU vanwege hun beleid dat volgens haar de waarde van de dollar en euro laag houdt.

Rousseff kondigt maatregelen aan die Braziliaanse bedrijven beschermen tegen “oneerlijke concurrentie”, die vooral de agro-exporteurs van het land treft.

“We hebben een muntoorlog die gebaseerd is op expansionistisch monetair beleid dat ongelijke concurrentievoorwaarden schept”, aldus Rousseff. Concreet doelt Rousseff op de miljarden euro’s en dollars die de centrale banken van de VS en EU op de markt brengen maar ook op de lage rentes die de centrale banken rekenen aan banken.

Beide acties kunnen ertoe leiden dat er meer dollars en euro’s in omloop worden gebracht, waardoor de koersen dalen. In de eerste maanden is de waarde van de real daardoor relatief opgelopen, wat slecht is voor grote exporteurs zoals vleesconcerns JBS, Marfrig en Brasil Foods, maar ook exporteurs van soja, suiker, mais en sinaasappelen.

Tegenover de dollar is de waardetoename van de real met 9 procent in de laatste twee maanden het hoogst. De landbouw in Brazilië concurreert direct met de landbouw in de VS. Beide landen leveren vooral aan markten in Azië en Rusland. Europese exporteurs richten zich traditioneel vooral op Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Brazilië uitte de laatste twee jaar vaker onvrede over het beleid en probeerde vergeefs de zaak te bespreken in WTO-verband.

Overigens komen goedkope leningen vanuit centrale banken volgens econoom Maarten Leen van ING in de praktijk niet daadwerkelijk in omloop. In de praktijk wordt het virtuele geld nooit gedrukt en gebruikt om balansen op te poetsen. Daardoor blijft de waarde van de euro ook relatief stabiel.

Beheer
WP Admin