RundveeAchtergrond

Boumatic komt met sprayrobot

Sprayen hoeft niet meer zelf. Boumatic bouwde er een robot voor.

Boumatic introduceert op de AgroTechniek Holland beurs in Biddinghuizen een sprayrobot. De Proflex Spraying Robot 1 (SR1) is bij carrouselmelkstellen van elk merk carrousel-buitenmelker te plaatsen.

De SR 1 beschikt over soortgelijke Vision-herkenningstechniek als de ProFlex melkrobot. Met een infraroodsensor en een 3D-camera ziet de SR1 of het melkstel nog onder de koe hangt. Is dit niet het geval dan zal de SR1 de koe sprayen. De camera ziet de achterbenen van de koe en de vorm van het uier. Onder het uier draaien twee nozzles een slag van 180 graden rond, terwijl zij de spenen met een conische straal sprayen.

De SR1 beweegt op zijn eigen platform in een bereik van 2,2 meter met de melkstand mee tijdens het sprayen. Draaisnelheden van 8 tot 10 seconden per standpassage zijn geen probleem volgens de eerste testen van Boumatic. De twee hekjes voorkomen dat de melker tussen de melkstand en robot door kan lopen. Wanneer de hekjes toch worden geopend stopt de robot subiet.

Niet voor binnenmelkers

De SR1 is volgens Boumatic een ontwikkeling in het SmartDairy- concept van het bedrijf zelf en komt niet zoals de ProFlex melkrobot uit de Idento-stal (Hokofarmgroep). De SR1 kan worden geinstalleerd bij alle merken buitenmelkers en groottes van 30 tot 99 melkstanden. Op de bedieningskast is de hydraulische en pneumatische aangestuurde arm in te kalibreren en de spraydruk van het dipmiddel in te stellen. De prijs is nog niet bekend. De sprayrobot wordt vanaf midden volgend jaar leverbaar. Er zijn geen plannen de SR1 ook geschikt te maken voor binnenmelkers.

Beheer
WP Admin