AlgemeenAchtergrond

Boter op het hoofd

Nederland heeft collectief boter op het hoofd als het om de ernst van de Q-koortsepidemie en al dan niet getroffen maatregelen gaat.

Ministers, Kamerleden en media voorop. Al snel na het uitbreken van de nog altijd mysterieuze ziekte in Nederland was duidelijk dat dit een zeer serieus te nemen infectie is, met potentiële gevolgen voor de volksgezondheid. Desalniettemin werd Q-koorts in eerste instantie afgedaan als de zoveelste veeziekte waar de goegemeente in Nederland niet zoveel mee van doen heeft.

Bij het eerste onderzoek van RIVM en GGD bleek privacy al te hoog in het vaandel te staan. De instanties kregen geen gezondheidstatus van veehouderijen, een verzoek om daarom Q-koorts tot meldingsplichtige ziekte aan te wijzen werd afgewezen door LNV. Vervolgens sneeuwde Q-koorts onder in het publicitaire en politieke geweld rondom de Mexicaanse griep. De veronderstelling dat Q-koorts in potentie gevaarlijker is, brachten politici en media niet op een ander spoor.

Media en politici gaan van hype naar hype: de griep valt mee en ‘dus’ is Q-koorts hot. Als het straks gaat vriezen, is het de Elfstedentocht. Enig positieve ervan is dat Q-koorts nu de vereiste aandacht krijgt. Voor welzijn van mens en dier.

Beheer
WP Admin