RundveeNieuws

Bongrain sluit melkcontracten af

Viroflay – Het Franse kaas- en zuivelbedrijf Bongrain, dat meer dan 3 miljard liter melk per jaar verwerkt, heeft overeenstemming bereikt met haar leveranciers over de melkcontracten.

Bongrain heeft eind vorige week een protocol met vertegenwoordigers van de melkveehouders getekend tijdens het Salon de l’Agriculture in Parijs.

De contracten, die op 1 mei in moeten gaan, krijgen een looptijd van zeven jaar. Dat is twee jaar langer dan oorspronkelijk de bedoeling was. De melkveehouders maken daarbij op kwartaalbasis afspraken over de te leveren hoeveelheden, waardoor Bongrain meer zichtbaarheid op de markt krijgt. Het kaasbedrijf heeft bij de onderhandelingen en in de uiteindelijke contracten nadrukkelijk een rol toebedeeld aan producentenorganisaties of PO’s.

Lactalis, het grootste kaasbedrijf van Frankrijk, weigert tot nu toe die PO’s te erkennen en is er daardoor als één van de laatste nog steeds niet in geslaagd een akkoord over de contracten te bereiken. Afgelopen week hebben vertegenwoordigers van de melkveehouders in enkele grote regio’s de onderhandelingen met Lactalis opnieuw opgezegd.

Beheer
WP Admin