AlgemeenAchtergrond

Bollenteelt ver weg voor China

Leliebollen telen in China, kan dat? Akkerbouwer en bloembollenteler Marinus Jan Blauw uit Veendam ging op onderzoek uit en vertelt vrijdag over zijn ervaring op het boerensymposium dan Bulle Agrarische Intermediairs houdt ter ere van haar tienjarig bestaan.

En, kunnen leliebollen worden geteeld in China?
“De omstandigheden zijn daar zo anders dan hier. De bodem, het klimaat en beschikbaarheid van water zijn een probleem. Het is gewoon moeilijker. Voorlopig hoeven we dan ook niet bang te zijn voor grootschalige concurrentie vanuit China. De teelt staat er echt nog in de kinderschoenen met een proefareaal. Ik sluit echter niet uit dat het in de toekomst wel lukt.”

Waarom willen de Chinezen bloembollen telen? 
“We hebben het over een markt van 1,3 miljard mensen. Die kun je als sector niet negeren. Ze willen zelf leliebollen produceren, omdat het een land is met veel nijverheid. Het is ook een vorm van plattelandsontwikkeling, want iedereen trekt naar de steden. Een nieuwe teelt kan het platteland aantrekkelijk houden voor jonge mensen.”

Wat voor een bedrijf heeft u?
“Ik heb een veenkoloniaal akkerbouwbedrijf en teel daarnaast sinds 26 jaar leliebollen. Eerst op contract daarna voor eigen rekening en risico. Op bescheiden schaal, maar het maakt toch een belangrijk deel uit van mijn bedrijf.”

Hoe komt u in China terecht en hoe was dat?
Ik ben op verzoek van een relatie in 2009 naar China geweest om te kijken of er bollenteelt mogelijk is. Aangezien ik avontuurlijk ben ingesteld, greep ik de kans met beide handen aan. Twee weken lang heb ik geholpen met bollen planten. Deze mooie ervaring heeft een grote indruk op me achtergelaten. Grappig was de autorit met Chinese mensen. Ik floot mee met een liedje op de radio en vertelde dat het over de liefde ging. Het was op slag stil in de auto. Zou ik Chinees verstaan? Dat was niet de bedoeling! Er klonk een zucht van verlichting toen ik verklaarde dat 99,9 procent van de liedjes over de liefde gaat.”

Waarom bent u uitgenodigd om hierover te vertellen op het boerensymposium, denkt u?
“Ik ken de organisator van het boerensymposium, Henk Bulle, al meer dan dertig jaar. Toen hij mij hiervoor vroeg hoefde ik niet lang na te denken. Het leek mij leuk om mijn ervaringen te delen, omdat het zo’n andere wereld is.”

Wat is de oplossing voor de Chinezen?
“Gewoon bloembollen uit Nederland kopen.”

Beheer
WP Admin